X
 15.09.2023 Економија

Холандија, Белгија и Австрија со највисока стапка на слободни работни места во ЕУ

Стапката на слободни работни места во еврозоната во вториот квартал од 2023 година изнесуваше 3,0 отсто, додека на ниво на цела ЕУ таа достигна 2,7 проценти, соопшти Европската статистичка служба – Евростат, посочувајќи дека и во двете зони се бележи намалување на квартално ниво за 0,1 процентен поен.

Во вториот лански квартал стапката на слободни работни места во еврозоната беше 3,2 отсто, а во ЕУ – 3,0 проценти.



Меѓу земјите членки највисока стапка на слободни работни места во вториот овогодишен квартал има Холандија од 4,7 отсто, пред Белгија од 4,6 и Австрија од 4,4 проценти. Од друга страна, најниски стапки бележат Бугарија и Романија од по 0,8 отсто, Шпанија и Полска од по 0,9 и Словачка од 1,0 процент.

Во споредба со истиот лански квартал, стапката на слободни работни места е зголемена во четири земји членки, во ист толкав број останала непроменета, а во останатите 19 таа е намалена. Зголемувања на стапката на слободни работни места има во Грција за 0,4 процентни поени, во Кипар за 0,2 и во Португалија и Италија по 0,1 процентен поен.



Најголем пад на стапката на слободни работни места има Чешка од 1,2 процентни поени, пред Данска, Луксембург и Финска сите со по намалување од 0,8 процентни поени.

Стапката на слободни работни во второто тримесечје од 2023 година во еврозоната во секторот индустријата и градежништвото изнесувала 2,6 отсто, а кај услугите 3,3 проценти. На ниво на цела ЕУ, пак, стапката на слободни работни места во индустријата и градежништвото била 2,4, а кај услугите 3 отсто.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија