X
 15.11.2018 Живот

Мултитаскингот и не е толку лош како што мислевме

Иако способноста за работење неколку задачи одеднаш изгледа како импресивно користење на моќта на мозокот, има докази кои посочуваат дека мултитаскингот е лош за продуктивноста и за меморијата, како и за нашите резерви на ментална енергија.

„Википедија“ дури и го нарекува „очигледна човечка способност“ бидејќи многумина сметаат дека мултитаскингот не е ни реален, туку само лажно верување дека извршуваме повеќе задачи во исто време, а всушност неефикасно и невнимателно се префрламе од една на друга, извршувајќи само една во моментот.

- Мултитаскингот често е прашање на перцепција или може дури и да се смета за илузија - објаснува Шалина Срна, истражувач на однесувањето на потрошувачите од Универзитетот во Мичиген.

Иако мултитаскингот може да е наша имагинација, нова студија од Срна и нејзините колеги истражувачи посочува дека ефектите од илузијата се прилично реални и може дури и да ги зголемат перформансите во полето на когнитивните задачи (сè додека сме убедени дека вршиме повеќе работи во исто време).  

Истражувањата за човечката способност за ефективен мултитаскинг датираат од 60-тите години, но фокусот на Срна бил различен. Веќе знаеме дека мултитаскингот ги намалува нашите перформанси при извршувањето на нештата, но што е со перцепцијата дека извршуваме повеќе задачи во еден момент - како таа влијае врз нашите перформанси?

Можеби изгледа дека е чудно разграничување, но, како што посочуваат истражувачите, мултитаскингот е всушност перцепција. Ако фаќате белешки додека некој зборува, дали тоа е една активност или е пример за мултитаскинг?

- Постојните истражувања покажуваат дека мотивот на индивидуата за вложување напор и когнитивна контрола се зголемува со степенот на тешкотија на задачата. Всушност, неколку наоди ја потврдуваат идејата дека попредизвикувачка задача го зголемува вниманието на лицата и на крајот доведува до подобрување на перформансите - објаснуваат авторите.

Фото: Science Alert

Па така, ако луѓето мислат дека вршат повеќе работи додека прават нешто, тие всушност може да работат подобро. Спротивно на ова, ако некој истата активност ја гледа како едноставна задача, тој може да посвети помалку напор, внимание и когнитивни извори и така да има послаби перформанси иако задачата била идентична.

За да ја истражат хипотезата, истражувачите направиле десетици испитувања во кои биле вклучени повеќе од осум илјади учесници, во кои од луѓето било побарано да ги извршат истите задачи, но им биле дадени различни инструкции кога станува збор за тоа дали е една задача или е мултитаскинг.

Во еден од тестовите учесниците гледале и транскрибирале едукативно видео - на половина од нив им било кажано дека тоа е една задача, а на другата половина дека тоа се две задачи, учење и транскрибирање.

Резултатите од различните експерименти генерално покажале дека оние што верувале дека вршат повеќе работи во исто време имале подобри резултати, транскрибирале побрзо и поточно, имале фатено поквалитетни белешки и имале подобри резултати на квизовите за разбирање.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот