X
 15.12.2018 Образование

Одржан настанот „Средба со поетот“ во рамките на Педагошкиот факултет во Битола

На 11.12.2018 година во амфитеатарот на Педагошкиот факултет - Битола се одржа настан под наслов „Средба со поетот“. Настанот беше организиран во чест на почитуваниот поет, литературен критичар, есеист – Радован П. Цветковски од доц. д-р Силвана Колевска-Нешковска.  
Во своето излагање поетот, со присутните студенти, професори и останатите гости, сподели интересни моменти и анегдоти од неговиот животен пат кои извршиле силно влијание врз него и послужиле како инспирација за неговото исклучително богато творештво, кое несомнено остава длабока трага во македонската книжевна ризница.

2

Настанот беше збогатен со мал поетски перформанс изведен од страна на група студенти од Педагошкиот факултет, со што присутните можеа лично и непосредно да ги почувствуваат моќта и магијата на прекрасните стихови на Радован П. Цветковски. За впечатокот да биде уште посилен и комплетен, се погрижија ученици од Државното музичко училиште во Битола, кои рециталот го придружија со соодветна музичка подлога.

За животот и делото на почитуваниот поет кратки излагања имаа и деканката на Педагошкиот факултет - Битола, проф. д-р Валентина Гулевска, и проф. д-р Златко Жоглев.  

3
Радован П.Цветковски


Настанот беше заокружен со еден необичен и благороден гест од страна на професорките Даниела Трајковска-Андоновска и Гордана Стојановска, кои прочитаа свои лични творби инспирирани и посветени на поетот Радован П. Цветковски. На самиот крај на настанот, студентите од Педагошкиот факултет - Битола во знак на благодарност на поетот му подарија два портрети изработени од самите студенти.

4

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование