X
 16.01.2016 Образование

Преголемите очекувања за успехот на децата се контраефективниКога родителите имаат високи очекувања за нивните деца во поглед на образованието, децата се трудат да покажат подобри резултати на училиште. Доколку овие очекувања се нереални децата нема да покажат подобри резултати, вели една студија објавена од Американската психолошка асоцијација.

„Нашите истражувања открија и позитивни и негативни аспекти на родителските аспирации за академскиот успех на нивните деца. Иако родителските аспирации можат да помогнат во постигнувањето на подобри резултати кај децата, претераните аспирации можат да бидат ’отровни’“. вели Ку Мурајама, главен научник на ова истражување

Прочитајте повеќе на life.ugd.edu.mk

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование