X
 15.03.2016 Образование

Дали можете да ги решите овие математички задачи од средно образование?

Можеби знаете дека π=3.141592653589793238462643383, но дали навистина ја познавате математиката?

 

задачи


Во продолжение ви нудиме неколку задачи од средно образование, кои се потребни да ги знаете доколку одите на факултет (во Америка).

1. Нешто едноставно: 18x2 + 9x - 20

2. Пронајдете го растојанието меѓу (0,2) и (-1,-5) без да цртате графикон.

3. Поделете двојната равенка во една, но не го заборавајте остатокот: (221x3 + 154x2 + 228x + 41) / (17x + 4)

4. Најдете равенка која пресекува (0,-8) и (7,0).

5. Помножете ги овие имагинарни броеви во вистинско решение (кое се`уште ќе има имагинарни броеви): (-7 + i)(-3 + 6i).

Одговорите се подолу.

 

1


1. (3x + 4)(6x - 5)

2. 7.07

3. 13x2 + 6x + 12, остаток -7

4. -8x + 7y = -56

5. 15-45i.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование