X
 22.06.2016 Образование

Каков ректор?

Во тек е процедурата за избор на ректор на универзитетот „Св.Кирил и Методиј“, но каков ректор треба да имаме?РЕКТОР, ПО НАРАЧКА?
РЕКТОР, АНТИНАУЧЕН ЕЛЕМЕНТ?
РЕКТОР, АНТИНАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС?
РЕКТОР, НЕДОКАЖАН НАУЧНИК?
РЕКТОР, ПОД ПРИТИСОК?
РЕКТОР, СО ЗАТКУЛИСНИ ИГРИ?
РЕКТОР, МОРА НЕКОЈ ДА БИДЕ?
РЕКТОР, ПОСЛУШНИК?
РЕКТОР, ПОЛИТИКАНТ?
РЕКТОР, НЕРАБОТНИК?

или

РЕКТОР, ДОКАЖАН НАУЧНИК!
РЕКТОР, ПОЗНАВАЧ НА ОБРАЗОВНИОТ СИСТЕМ И ЗАКОНИТЕ!
РЕКТОР, СО ИСКУСТВО ВО УСПЕШНО РАКОВОДЕЊЕ!
РЕКТОР, СО СВОЈ СТАВ!
РЕКТОР, СО АВТОРИТЕТ!
РЕКТОР, СО СВОИ ПРИНЦИПИ!
РЕКТОР, РЕФОРМАТОР!
РЕКТОР, МЕЃУНАРОДНО АФИРМИРАНА ЛИЧНОСТ И НАУЧНИК!
РЕКТОР, КОЈ НЕВРШИ ПРИТИСОК!
РЕКТОР, КОЈ НЕ БАРА МИЛОСТИНА!

Епа, ако универзитетот е храм на науката, знаењето и мудроста тогаш треба да бидеме мудри и овој пат да се определиме за вредностите, наспроти… Зошто? Затоа што мојот универзитет, нашиот универзитет „Св. Кирил и Методиј“ како столб на образованието во Република Македонија несмее да си дозволи статус еднаков со секаквите „универзитети“. Неминовно е да го вратиме рејтингот кој го заслужуваме.

Проф. д-р Благоја Маркоски
Извор: ИгеоПортал

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование