X
 19.07.2016 Култура

Дали можете да ја решите загатката за полиглоти поставена од ЕУ?

Ви нудиме интересна загатка за сите полиглоти меѓу вас.

 

еу


Фран Француски, Џералдин Германски, Дадли Холандски, Спајк Шпански, Поли Полски и Рон Романски се шест британски преведувачи на ЕУ.

Секој од нив зборува два европски јазици како и англиски, меѓутоа никој не го зборува јазикот означен со нивното презиме.

Спајк зборува холандски и германски, додека неговиот братучед зборува холандски и полски.

Фран и Дадли ги зборуваат сите четири јазици ненаведени од нивните имиња. Од двата јазици на кои зборува Дадли, личностите кои ги носат имињата на јазиците зборуваат француски. Ниту еден од преведувачите кои зборуваат германски, не знаат и полски.

Кои два јазици ги зборува Рон?
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура