X
 20.07.2016 Образование

Како се менувале европските граници во последниот милениум?

Границите секогаш се поместуваат и променуваат. Иднината на Шенген зоната - регион кој содржи повеќето од ченовите на ЕУ, кои имаат слободно движење - моментално се дебатира и резултатите може повторно да ја сменат мапата на Европа.


Но тоа не е ништо во споредба од како се сменила мапата на Европа од 1000та година од наша ера до денес. Раниот 12ти век: Шпанија е под власт на муслиманските Мури, а централна Европа е завземена од Римската Империја се до северо-запад. А југот е под Византија.


1300тите: Монголската Империја се шири кон запад, додека почнува да се создава Отоманската Империја.


1600тите: Руската Империја се развива кон центарот на Европа.


19ти век: Руската Империја се оклопува од централна Европа и се притајува кон запад, започнувајќи ја Ладната војна.


Оформување на Германија: Во 1871 година официјално се соединенува Германија.


После Втората светска војна, Германија е одвоена на два дела и ѕидот кој ги дели Истокот и Западот нема да падне се до 1989, тогаш мапата почнува да го добива обликот на сегашна Европа.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование