X
 17.09.2016 Култура

Градови во светот кои нудат највисок квалитет на живот

Неодамна, консултантската компанија „Arcadis“ го објави годишниот извештај „Sustainable Cities Index 2016: Putting people at the heart of city sustainability“ во кој рангираше 100 глобални градови низ три сектори на одржливост: луѓе, планета и профит.

 

криминал


Под-индексот „луѓе“ има за цел да го пронајде градот со највисок квалитет на живот според осум мерки индикатори за тоа:

Здравје (животен век и дебелина)
Образование (писменост и универзитети)
Нееднаквост во приходите
Рамнотежа меѓу работата и животот
Криминалот
Зелениот простор во градовите
Домот и трошоците за живот
Односот на зависност

На листата доминираат европски градови, воглавно благодарение на ниското ниво на нееднаквост во приходите кои се суштински поврзани со другите мерки вклучувајќи ги криминалот, образованието, здравството и достапноста.

Интересно е тоа што извештајот не пронајде ниту еден град кој имал одлични оценки во сите три под-индекси.

 

Линк до галеријата.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура