X
 19.09.2016 Здравје

Симптоми на деменција што повеќето луѓе ги игнорираат

Како што расте бројот на луѓето што страдаат од деменција, (а ќе продолжи да расте), Светската Здравствена Организација проценува 65.7 милиони пациенти ќе боледуваат од деменција до 2030 и 115.4 милиони до 2050 година.

Од таа причина се прават големи напори за рано откривање. Постојат повеќе од 9.9 милиони нови случаи на деменција секоја година во целиот свет, што значи дека некој е дијагностициран секоја 3.2 секунда.

Овие се некои од вообичаените симптоми кои повеќето луѓе ги игнорираат:

деменција

Суптилни краткорочни промени на меморијата


Проблеми во меморијата може да биде лесен симптом за препознавање на деменција. Често се работи за суптилни проблеми со краткотрајна меморија, како што е заборавање каде оставиле нешто, мачење да се сетат зошто влегле во таа соба. Лицето што страда од деменција може да се сети на нешта што се случиле во минатото пред неколку години, но не може да се сети што појадувале утрото.

Промената во расположението

Ова може да биде тешко за пациентот да го препознае кај себе, но може да се открие од луѓето околу нив. Лицата може да доживеат промена на личноста, состојба што може да влијае на расудувањето. Типичен пример на лична промена кај лицата заболени од деменција е состојба на срамежливост до состојба на екстровертност.

Тешкотија да ги најдат вистинските зборови

Личноста со деменција може да има тешкотии да најде соодветни зборови за изразување. Водењето разговор со нив може да биде тешко и може да трае долго, пред да сфатите што зборуваат.

Тешкотии во извршување на нормалните обврски

Поголеми тешкотии во извршувањето на секојдневните задачи, може да биде индикатор дека некој има рана фаза на деменција. Ова вообичаено започнува со тешкотии за извршување на покомплексни задачи како балансирање на чековна книшка или играње на игри кои имаат многу правила. Освен борбата да ги извршат познатите дневни задачи, нив им е тешко да научат нови нешта или да следат нови рутини.

Апатија и исцрпеност се јавуваат како симптоми во раната деменција


Лицето со овие симптоми може да изгуби интерес за хоби и активности што може да значат, емоционално губење на интерес за поминување време со пријателите и семејството.

Тешкотии во следење на приказни

Пронаоѓање и користење на вистинските зборови станува тешко, па така луѓето заболени од деменција имаат тешкотии да следат приказни. Борбата да следат разговори на ТВ програмите е ран симптом за откривање на состојбата.

Губење на чувство за насока

Чувството за насока и ориентација во просторот обично се симптоми што ја влошуваат здравствената состојба на лицата со деменција. Ова значи дека се случува да не препознаваат семејни знаменитости и заборавање кои насоки редовно ги користат, а може да стане уште потешко да следат серија на насоки и инструкции чекор по чекор.

Се повторуваат

Губење на меморијата и општата промена во однесувањето што доаѓа со деменцијата, може да доведе до страдање од повторување на дневните задачи, или повторување на истите прашања во разговорите, откако биле одговорени од другото лице. Тоа исто така може да се види и од опсесивното собирање на предмети.

Борење да се прилагодат на промени

Тешкотиите во адаптација на промените е типичен симптом на рана деменција, како што не се способни да запаметат луѓе кои веќе ги знаат или да следат што другите велат може да предизвика кај нив страв од промена. Поради ова тие имаат потреба од рутина и се плашат да доживеат нови искуства.

SaveSaveSave
Подготвил: Светлана Петковска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје