X
 20.09.2016 Култура

Метрополи кои бележат ектремно брз развој

Во дваесет и први век постои стремеж за создавање на што понеобични или повисоки градби, иако истите градови кај кои најмногу се забележува ова до пред извесно време биле нешто сосема спротивно.

метропола


Токио, Јапонија: како и многу други градови во Јапонија, Токио бил уништен во текот на втората светска војна, но за многу брзо време економијата се зајакнала и се почнало да се гради интензивно, за сега да е еден од најголемите светски метрополи.

Дубаи, Обединети Арапски Емирати: до 1990 тите овде се граделе „нормални“ градби, за по само две децении да се прослави по луксузот и необичниот раскош и дизајн.

Сингапур:
азискиот лав, како што е на широко познат најмногу се богати од трговија и пристанишни дејности. Исто како и Дубаи развиен е од многу малку, а сега е го красат луксузни облакодери.


сингапур


Кејптаун, Јужноафриканска Република:
напредокот на овој град го попречувал апартхејтод. По падот на тој состав тој го сменил изгледот и се значително се подобрил туризмот.


кејптаун


Беихаи, Кина:
ова е град во кој до неодамна и немало што да се види, а сега бројот на жители и изгледот значително се менуваат.


беихаи
Подготвил: Марта Димитров

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура