X
 08.10.2016 Живот

Најдобриот и најлошиот начин за откривање на "измамници"

Заборавете на јазикот на телото или движењето на очите. Постојат многу подобри начини да се идентификуваат измамниците. Оваа приказна е дел од Би-Би-Си "Најдобро од иднината од 2015".


Тимот на офицери за безбедност на Томас Oрмерод се соочи со навидум невозможна задача. На аеродромите низ Европа, од нив било побарано да ги интервјуираат патниците за нивниот живот и своите планови за патување.

Oрмерод наидоа на мал број на луѓе кои пристигнувале до безбедносните простории со лажна историја и измислена иднина, а неговиот тим мораа да погодат кои се тие. Всушност, само еден во 1000 луѓе што тие ги интервјуирале кажувале лаги. Идентификување на лажговците би требало да биде толку лесно како и наоѓање на игла во стог сено.


лажго


Па што тие направиле? Една опција била да се фокусираат на јазикот на телото или движењето на очите, нели? Тоа би било лоша идеја. Според едно истражување, само 50 од 20.000 луѓе успеале да направат точна проценка со повеќе од 80 проценти точност.
Тимот на Oрмерод се обиде со нешто друго и успеале да ги идентификуваат лажните патници во поголемиот дел од случаите. Нивната тајна? Да се ​​фрлаат многу од прифатените знаци на измама и да се почне одново со некои вџашувачки едноставни техники.

Во текот на последните неколку години, истражувањето за измама се соочуваше со разочарувачки резултати. Повеќето од претходните студии се фокусирале на читање на намерите на лажговците преку нивниот јазик на телото или од нивното лице: поцрвенети образи, нервозно смеење и брзото движење на очите. Најпознат пример бил Бил Клинтон кога го допирал носот, кога тој ја негирал аферата со Моника Левински во тој период, што бил сигурен знак дека лаже.

Идејата, вели Тимоти Ливајн од Универзитетот во Алабама во Бирмингем, беше дека чинот на лажење предизвикува некои силни емоции: нерви, вина, можеби дури и восхитеност од предизвикот, а тоа е тешко да се контролира. Дури и ако мислиме дека имаме покер лице, ние се уште може да направиме мали искри на движења познати како "микро-изрази" кои би можеле да бидат отркитие за лажење.

Проблемот сепак е во огромниот спектар на човековото однесување. Со запознавањето, може да бидете во можност да забележите некои трикови дали некој ја кажува вистината, но други најверојатно, ќе дејствуваат многу поинаку; не постои универзален речник на јазикот на телото.

"Нема постојани знаци што секогаш се јавуваат заедно со измамата. Јас се смеам нервозно, други се посериозни, некои прават контакт со очите, некои го избегнуваат тоа“- вели Ормерод.


измамници


Ливајн се согласува: "Доказите се прилично јасни дека не постојат никакви сигурни знаци кои ја разликуваат вистината и лагата“.

И покрај овие инкриминирачки резултати, нашата безбедност често зависи од постоењето на овие митски знаци. Размислете за скрининг на некои патници со кои можете да се соочите пред летот на долги релации - процес за кој од Oрмерод било побарано да го испита во периодот до Олимписките игри во 2012 година.

Обично, вели тој, службениците ќе ги користат "да / не" прашалниците за намерите на патниците, и тие се обучени да ги набљудуваат "сомнителните знаци" (како што е нервозен јазик на телото) кои би можеле да ве издадат за измама.

"Со тоа не се дава шанса да се слуша што тие велат, и да размислуваат за нивниот кредибилитет, само ја набљудуваат промената на однесувањето - тие се критични аспекти на откривање на измама," вели тој.

Јасно е дека е потребен нов метод. Но, со оглед на некои од лошите резултати од лабораторијата, што би можело да биде? Одговорот на Ормерод бил едноставен: да се префрли фокусот од суптилните манири на зборовите кои луѓето ги изговараат, нежно проникнување до вистинските поени на притисок за да направите лагите на лажгото да се урнат.

Oрмерод и неговиот колега Корал Дандо од Универзитетот во Вулверхемптон, идентификувале серија на разговорни принципи кои треба да ги зголемат вашите шанси за откривање на измама:


експеримент


Користете отворени прашања. Ова го принудува лажгото да ја прошири неговата приказна, се додека не се зароби во сопствената мрежа на измама.

Применете го елементот на изненадување. Инспекторите треба да се обидат да ги зголемат "когнитивните обвинувања" на лажговците - како што е поставување на неочекувани прашања, што можат да бидат малку збунувачки, или барање од нив да го пријават настанот назад во времето - техники кои им отежнуваат нив да ја задржат нивната фасада.

Гледајте на мали, верификувани детали. Доколку патниците велат дека тие се на Универзитетот во Оксфорд, замолете ги да ви кажат за нивното патување на работа. Ако најдете контрадикција, сепак, не одете далеку - подобро е да им дозволите на лажговците со самодоверба да брборат и да кажуваат повеќе лаги, отколку да ги коригирате.

Набљудувајте промени во самодовербата. Гледајте внимателно како се менува стилот на потенцијалниот лажго, кога тие се соочуваат со предизвикот: лажгото може да биде преопширен кога тој се чувствува одговорно за разговорот, но неговата зона на удобност е ограничена и тие можат да станат нервозни, ако чувствуваат дека ја губат контролата.

Целта е еден неврзан разговор, а не интензивно сослушување
. Под овој нежен притисок, сепак, лажгото ќе дава далеку контрадикторни приказни, или со тоа што ќе стане очигледно двосмислен или непредвидлив во одговорите. "Важно е дека не постои магичен сребрен куршум; ние земаме од најдобрите работи и ги ставаме заедно за когнитивен пристап"- вели Ормерод.

Тој отворено признава дека неговата стратегија може да звучи како здрав разум. "Еден пријател ми рече: Вие се обидувате да ја патентирате уметноста на разговорот", вели тој. Но, резултатите зборуваат сами за себе. Тимот подготви неколку лажни патници, со реални билети и патни исправи. Нив им била дадени една недела да ја подготват својата приказна, а потоа било побарано да стојат на ред со другите, вистинските патниците на аеродромите низ Европа.

Службениците обучени за техниките за интервјуирање од Ормерод и Дандо имале за 20 пати поголеми шанси да ги детектираат овие лажни патници, отколку луѓето со користење на сомнителните знаци, со нивно пронаоѓање 70 проценти од времето.

"Тоа е навистина импресивно", вели Ливајн, кој не бил вклучен во оваа студија. Тој смета дека е особено важно што тие спровеле експеримент во реални аеродроми. "Тоа е најреална студија."

Уметноста на убедување


Експериментите на Ливајн се докажаа моќни на сличен начин. Како Ормерод и тој смета дека умните интервјуа со цел да се откријат “дупките“ во приказната на лажгото се далеку подобри отколку идентификувањето на измамата преку знаците од јазикот на телото. Тој неодамна формирал “тривиа игра“, во која студенти играле во парови за парична награда од 5 долари за секој даден точен одговор.

Она што на студентите им било непознато е дека нивните партнери биле актери, а кога учителот привремено ја напуштил собата, актерот укажувал на брзо ѕиркање во одговорите и на тој начин мамеле во играта. Група на студенти ја прифатиле неговата понуда.

Потоа, студентите биле испрашувани од страна на вистински федерални агенти за тоа дали мамеле. Агентите користеле тактички прашања за да ги испитаат нивните приказни - без фокусирање на јазикот на телото или други знаци - тие успеале да ги најдат измамниците со повеќе од 90 проценти точност, а  еден експерт успеал во тоа точно 100 проценти од времето, низ 33 интервјуа - зачудувачки резултати што ја надминуваат точноста на анализата со јазикот на телото. Важно е што друга студија што следела покажала дека дури и почетниците успеале да постигнат речиси 80 проценти точност, едноставно со користење на вистинските, отворени прашања што ги поставиле.

Всушност, често истражувачите биле убедени дека измамниците отворено ќе го признаат злоделото. "Експертите беа неверојатно добри во тоа", вели Ливајн. Нивната тајна е едноставен трик познат на мајсторите во уметноста за убедување: тие ќе го отвореле разговорот со поставување прашање на учесниците колку искрени биле. Едноставно да се натераат да ја кажат вистината ги подготвува да бидат поискрени подоцна.

"Луѓето сакаат да мислат дека се искрени, и тоа ги врзува да соработуваат. Дури и луѓето кои не биле искрени имале тешкотии да се преправаат дека се кооперативни, па по ова во најголем дел може да се види кој лаже"-вели Ливајн.

Јасно е дека тие трикови веќе можеби биле користени од страна на некои стручни детективи, но со оглед на “фолклорот“ околу јазикот на телото, вреди да се нагласи колку моќно може да биде убедувањето споредено со сомнителната наука за јазикот на телото.

Иако техниките пред се, би помогнале во спроведување на законот, истите принципи може да ви помогнат вас за да “ловите“ лажговци во вашиот живот.  Главната работа која треба да ја запаметите е да задржите отворен ум, и да не “скокнете“ од почетокот со заклучоци: само затоа што некој изгледа нервозно, или се бори да се сети на еден клучен детаљ, не значи дека тоа лице е виновно.

Наместо тоа, треба да барате повеќе општи недоследности, односно со користење на малку тактика, интелигенција и убедување, можете да се надевате дека на крајот, вистината ќе излезе на виделина.
Подготвил: Светлана Петковска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот