X
 09.10.2016 Култура

Аудио запис наменет за вонземјаните

Во 1977 година, НАСА создале грамофонски запис за да ги запознаат суштествата од вселената со звукот кој луѓето го креираат. Произвеле само 12 копии од колекцијата позната како “Voyager Golden Record” - две од нив биле снимени во вселената во тоа време.

Сега, во чест на 40-годишнината од тој проект, двочасовното аудио е достапно за сите. 

 

 


Звуците се одбрани како селекција од различни култури и различни временски периоди.

“Brandenburg Concerto” на Бах и сенегалска персекуција се водечки на листата композиции. Исто така, застапена е и маријачи музика, познатата “Johnny B. Goode” на Чак Бери, како и Луис Армстронг, Стравински, како звук на детско плачење, чекори, чансирање на ракета, смеа и “Здраво“ на 55 различни јазици.  

Една од копиите се наоѓа кај претседателот Џими Картер, две биле снимени во вселената на Voyagers 1 и 2, а останатите бие дистрибуирани во центрите на НАСА и во други институции. Снимките биле толку ексклузивни што дури и Карл Саган кој ја предводел целата работа, не добил копија.

Voyager Golden Record: 40th Anniversary Edition, ќе биде печатена во три златни копии и ќе бидат пакувани со меѓуѕвездено внимание посветено на деталите. Копиите ќе се складираат во кутии заедно со книга, дигитална картичка за симнување материјали од Интернет, и литографска репродукција на оригиналното објаснување за тоа како да се вклучат плочите.

Оваа “вселенска“ музика ќе биде достапна во 2017-та година.

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура