X
 09.10.2016 Наука

Интелигенцијата НЕ се наследува од мајката

Децата најчесто ја наследуваат интелигенцијата од своите мајки бидејќи гените поврзани со интелигенцијата се лоцирани во Х хромозомите. Вакво мислење владееше до сега.


Навистина мајките имаат тендеција за два Х хромозоми, но тоа не се идентични хромозоми и се разбира дека едниот го добиле од својот татко. Ова се најновите факти кои научниците ги објавуваат. Мајките генерално го пренесуваат едниот Х хромозом на своите деца, а тие деца за возврат го примаат вториот хромозом кој го одредува полот од своите татковци. Без разлика дали Х хромозомот се пренесува од таткото или од
мајката на детето, сепак двата хромозоми кои ги има мајката не се исти и автоматски не ја дуплираат можноста да се наследи таа специфична варијанта.

 

 

 


Постојат многу луѓе кои ги имаат двата од овие хромозоми додека повеќемината од нас функционираат нормално само со еден. Дуплираната “доза на генот“ за лицата со два или повеќе Х хромозоми се прилагодува на многу паметен начин : секоја клетка ги исклучува повеќето од Х-те или од другиот хромозом. Па наследувањето на гените поврзани со Х хромозомот е варијанта која не гарантира дека хромозомот ќе биде искористен.


Секој има барем еден Х хромозом. Кога ќе наследите Х хромозом, добивате и повеќе гени поврзани со овој хромозом, без разлика дали се тие врзани со интелигенцијата или не. Бидејќи на интелигенцијата влијаат повеќе фактори, а не само Х хромозомот - потребно е вклопување на варијанти на генетскиот материјал за да се има интелигенцијата како вродена особина. А се разбира дека важни се и други фактори кои се одвиваат и влијаат по раѓањето на индивидуата. Се работи за една голема низа на фактори и причини за формирање на
интелигенцијата. Што значи, не е точно дека таа произлегува само од Х хромозомот, и тоа само ако се наследи од мајката. Дефинитивно не се само гените во прашање.

Сепак, постојат условени гени кои единствено се активираат кога се наследени од мајката и се круцијални за правилен развој на самиот ембрион. Исто така, постојат и вакви гени кои се пренесуваат од таткото и исто така придонесуваат за нормален развој на ембрионот. 

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука