X
 08.11.2016 Здравје

Проверете на кои крвни групи може да дарувате крв

Иако технологијата во денешно време е доста напредна, крвта се уште не може да се произведува. Затоа на оние на кои им е потребна, зависат исклучиво од лицата кои имаат добра волја и се крводарители. Еве на која крвна група можете да донирате крв.


Секои две секунди во светот на некого му е потребна трансфузија. Следното видео објаснува на кои крвни групи може да ја донирате вашата крв.

А+ може да дарува на групите : А+ и АБ+
А- може да дарува на групите : А+, А-; АБ+, АБ-
Б+ може да дарува крв на групите : Б+, АБ+
Б- може да дарува крв на групите : Б+, Б-, АБ+, О+
О+ може да дарува крв на групите : А+, Б+, Аб+, О+
О- може да дарува крв на групите : А+, А-, Б+, Б-, АБ+, АБ-, О+, О-
АБ+ може да дарува крв на групите : АБ+
АБ- може да дарува крв на групите : АБ+ и АБ -

Важно е да се потенцира дека во текот на дарувањето крв не посоти можност за заразна болест кај дарителот. Целиот прибор кој се користи во текот на процесот е стерилен и е направен на начин со кој е оневозможено да се користи повторно.

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје