X
 16.09.2022 Наука

Периоден систем на загрозени елементи

Градежните блокови за сѐ на Земјата се направени од 90 различни природни елементи.

Оваа визуализација направена од страна на Европското хемиско друштво покажува Периоден систем на овие 90 различни елементи, нагласувајќи ги оние што ги има во изобилство и оние што се под сериозна закана.

Бојата покажува дали има доволно од некој елемент или тој станува оскуден, врз основа на моменталните нивоа на потрошувачка.

Загрозени елементи
За поголема резолуција, кликнете на сликата

Јаглеродот треба да се истакне како особено интересен бидејќи е во три бои: зелена, црвена и темносива.

Зелена затоа што јаглеродот го има во изобилие во форма на јаглероден диоксид.

Црвена затоа што наскоро ќе предизвика катастрофални проблеми ако не ги промениме навиките.

Сива затоа што горивата на база на јаглерод често доаѓаат од земји во конфликт.

Извор и насловна фотографија: Visual Capitalist
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука