X
 14.02.2017 Наука

Снежен леопард кој ги збуни научниците

Снежните леопарди спаѓаат меѓу најзагрозените видови на диви мачки и иако го населуваат подрачјето од Авганистан и Индија до Непал и Кина, Пакистан, Русија и Монголија се смета дека од нив се останати неколку илјади.

бел леопард


Она што ги изненадило научниците е што овој снежен леопард бил одлучен да ја викне женката иако за нив е познато дека не рикаат поради физиономијата на грлото и наместо тоа се служат со неагресивни воздишки. Од овој настан има и снимки направени од руските стручњаци.

Подготвил: М.Д.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука