X
 10.03.2017 Технологија

За што служат задебелените делови на каблите?

Малите задебелувања во облик на цилиндар на каблите всушност се многу корисни и се нарекуваат „феритни зрна“.


Во нив се наоѓа обичен магнет кој служи за одбивање на електромагнетните бранови. Тоа задебелување служи за да ги спречи електромагнетните пречки кога струјата поминува низ кабелот.

Кога би ја поврзале на пример, камерата со мониторот, камерата создава пречки и потоа сликата на мониторот трепери. Во случај овие пречки да не се регулираат, тогаш уредите би биле уништени.

„Феритните зрна“ овозможуваат сигналот да се движи само во еден правец, а исто така ја намалуваат силата на брановите.

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија