X
 04.04.2017 Култура

Новата имиграциона политика на Америка би спречила виза за интелектуалните луѓе

Во текот на викендот, Услугите за државјанство и имиграција на Америка, даде нови насоки кои ги попречуваат програмерите да си обезбедат виза од видот Н-1В.

виза

За работниците со специјализирани занимања, визата Н-1В им дозволува на американските компании да ги изнајмат, односно да вработат работници со диплома во одредени области. Најголемиот дел од овие визи се од технологијата, архитектурата, финансиите, инженерингот, математиката и научните областАми.

Администрацијата на Трамп јасно стави до знаење дека овие работни места би сакале да им припаднат на американските работници. Овој потег се чини дека ги поддржува изјавите во врска со ниското и средното ниво на американски работници кои сега се вработуваат на работните места кои некогаш биле резервирани за оние со H-1B виза.

Со оглед на тоа што правилото ќе стапи на сила пред лотаријата за виза за 2018 година, упатствата за имиграција би можела да понуди драматична промена во начинот на кој технолошките компании функционираат во текот на следните неколку години.

Компаниите кои аплицираат за виза сега ќе треба да достават докази за докажување дека работата е комплексна или доволно стручна за да бара професионален степен.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура