X
 09.06.2017 Култура

Историјата на класичната музика во 1.200 композиции

muzika

Што е класичната музика? Можеби изгледа како едноставно прашање, иако не е. Леонард Бернштајн си зеде за задача и дизајнира цела програма околу ова прашање.

„Сите мислат дека знаат што е класичната музика. Луѓето го користат овој збор за да ја опишат музиката која не е џез или популарна музика или фолк музика, само затоа што не постои друг збор кој се чини дека може да го опише подобро“, изјави тој во една прилика.

Тој се обидува да ја дефинира класичната музика на подобар начин: „Класичен композитор ги бележи точните ноти кои ги сака, точните инструменти или гласови кои сака да ги свири или пее - дури и точниот број на инструменти или гласови; исто така тој пишува насоки колку што може да создаде“.

„Едно од првите нешта кои ги дознаваш кога се запознаваш со класичната музика е тоа дека терминот „класична“ ја опишува музиката компонирана од 1750 до 1820 година. Ова значи Моцарт и Хадин, Бетовен, но не и Бах, Вагнер или Копланд.

 
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура