X
 09.06.2017 Образование

Најдобрите универзитети за 2018 година според „QS World University“

„QS World University“ рангираше 200 универзитети за 2018 година.

univerziteti

Институтот за технологија во Масачусетс повторно беше именуван за најдобар универзитет во светот, додека второто место му припадна на Универзитетот Стенфорд. Харвард се најде на третото место а Институтот за технологија во Калифорнија на четвртото место. Кембриџ е на петто место, иако со години важеше за најдобриот универзитет во светот.

Првите 10 места ги заокружува Швајцарскиот федерален институт за технологија во Цирих и тоа е единствената земја од Европа која се најде во првите 10. Пред неа е само Велика Британија со вкупно 4 универзитети кои се најдоа на првите 10 места, додека останатите 5 ѝ припаѓаат на Америка.

Ниту еден македонски универзитет не се најде на листата од 200 најдобри универзитети, а не се најде ниту една земја од Балканот.
               QS World University Rankings 2018: Top 10
        2018        2017    Institution Name       Country/ Territory
                       MASSACHUSETTS INSTITUTE OF
        1         1     TECHNOLOGY (MIT)           US
        2         2     STANFORD UNIVERSITY          US
        3         3     HARVARD UNIVERSITY          US
                       CALIFORNIA INSTITUTE OF
        4         5     TECHNOLOGY (CALTECH)         US
        5         4     UNIVERSITY OF CAMBRIDGE        UK
        6         6     UNIVERSITY OF OXFORD         UK
                       UCL (UNIVERSITY COLLEGE
        7         7     LONDON)                UK
        8         9     IMPERIAL COLLEGE LONDON        UK
        9         10     UNIVERSITY OF CHICAGO         US
                       ETH ZURICH (SWISS FEDERAL
        10         8     INSTITUTE OF TECHNOLOGY)       CH
  
  Подготвил: Тамара Гроздановски

  Издвојуваме

  Слични вести од Fakulteti.mk

  Образование