X
 08.08.2017 Живот

Воодушевувачки книги што го менуваат погледот кон светот

Постојат огромен број книги што можат да го променат или веќе го промениле начинот на кој гледаме на светот. Некои од нив сме ги читале уште во средношколските денови, други сме ги откриле како повозрасни. Корисниците на мрежата „Редит“ зборувале за тоа кои книги им ги промениле животите. Ова е листата во однос на повеќе насоки во кои настанала промената:


1. Интелектуални изненадувања

„Размислување брзо и бавно“ од Даниел Канеман.

2. Да се биде интелигентен е тешко

„Цветови за Алгерон“  - книга за знаење и интерна дебата за тоа дали романсата е повеќе одговарање на карактерите или интелигенцијата.

3. Како да докажете дека сте разумни?

„Тест за психопати“  - вистинита приказна за човек кој глуми дека е луд за да избегне пријава за сторено кривично дело.

4. Никогаш не откривајте премногу

„Ако му дадеш на глувчето колаче“ – книга за смирување.

5. Ако сакате да лазат морници, читајте го ова

„100 години самотија“. Можеби и „Љубов во време на колера“.

6. Кога не знаете што е реалност, а што не

„Кратка историја на времето“.

7. Книгата што го предвиде биткоин

„Криптономикон“ – каде што фикцијата се претвора во реалност.

8. Метафизика и физика

„Кафка на брегот“ од Харуки Мураками – метафизика преточена во поезија.

9. Долго, но вредно за читање

„Браќа Карамазови“ од Фјодор Достоевски.

10. Кратка приказна полна со изненадувања

„Последното прашање на Исак Асимов“.

11. Параноја

„Приказната на слугинката“ – неверојатен случај на параноја.

12. Одмазда

„Грофот од Монте Кристо“ – многу животни лекции во една книга.

13. Доволно кажано

„Куќа на лисја“.

14. 100 страници за 3 недели

„Штандот“ од Стивен Кинг. Не можете да ја оставите.

15. Она што се чита во средно училиште

„Давачот“.

16. Кога целиот поглед на светот ви се менува

„Храбар  нов свет“ од Алдос Хаксли – преиспитување на науката и етиката.

17. Пресврт

„Кланица 5“ – идеја дека времето е илузија. И „Боречки клуб“.

18. Ролеркостер

„Бура на мечеви“.

19. Комбинација од комедија и трагедија

„Фаќање – 22“

20. Три големи наслови

„Невроромансер“, „Казино Ројал“, „Снежно уривање“.

21. Постои ли Бог?

„Неговите темни материјали“ од Филип Пулман.

22. Чудна премиса

„Играта на Ендер“

23. Класик

„Американски психо“.

24. Уште еден класик

„1984“ од Џорџ Орвел.

25.  Филозофија и ментално здравје

„Зен и уметноста на одржување мотоцикли“  - приказна за филозофија и ментално здравје преку раскажување патување со мотоцикл низ САД.

26. Комплексност

„Возљубени“ од Тони Морисон.

27. Француски класик

„Во потрага по изгубеното време“ од Марсел Пруст.

28. Неверојатност

„Халуцинации“ од Оливер Сакс.

29. Егзистенцијализам

„Странецот“ од Албер Ками – апсурдност која изгледа премногу реална.

30. Американски студии

„Историјата на луѓето на САД“ од Хауард Зин. „Четирите договори“ од дон Мигел Руиз.

31. Како да знаеме што е добро?

„Вселенска Одисеја“, „Кум“. Извлекување лекции од секој лик.

32. Лекција што останува со читателот на која било возраст

„Малиот принц“  - книга за деца од која учат возрасните.

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот