X
 22.08.2017 Наука

Силниот звук може да го уништи универзумот?

Можеби планетата може да се уништи само со доволно силен звук.

фото извор: axis communications

НАСА ја проценува масовната енергија на универзумот на 4x1069 џули. Но, се смета дека таа бројка е помала од енергијата што ја креираат 1.100 децибели звук. Претворањето на енергијата од 1.100 децибели во масовни приноси од 1.113x1080 килограми значи дека радиусот на црната дупка што ќе се создаде во хоризонтот би го надминал дијаметарот на познатиот универзум.

Колку за појаснување:

1. 0 децибели е звукот на комарец кој е оддалечен 10 стапки, а 65 децибели е регуларната јачина на звукот на зборување.
2. На 195 децибели нема повеќе звучен бран бидејќи се претвора во шок-бран.
3. Кога слушате звук на камшик, тоа е крајот на камшикот како ја крши звучната бариера.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука