X
 30.10.2017 Технологија

Градот со „електронски мозок“ што сѐ гледа и сѐ слуша

град
Фото: Thinkstock

Како би реагирале кога би дознале дека вештачката интелигенција во последните неколку години ги следи сите случувања во вашиот град: местата на кои се движат луѓето, сообраќајот, па дури и сето она што луѓето го пишуваат на социјалните мрежи.

Веројатно вакво нешто би предизвикало голем скандал во државите низ светот, но за граѓаните на кинескиот град Хангџоу, каде што живеат девет милиони луѓе, се чини дека не претставува проблем. Кон крајот на минатата година во овој град бил инсталиран систем наречен „мозокот на градот“, базиран на вештачка интелигенција, на чиј развој работеле „Алибаба“ и „Фокскон“.

Неговата задача е да следи сè што се случува во градот: од метеж во сообраќајот, преку криминал, па дури и активноста на луѓето на социјалните мрежи, нивното движење, користење на јавниот превоз и слично.

Овде не станува збор за надзор чија цел е шпионирање на граѓаните, туку системот бил поставен за да им го олесни „урбаниот начин на живот“ на граѓаните. Сите податоци ги обработува вештачката интелигенција, која притоа нуди решение за одредени проблеми, како метежот во сообраќајот, судир, несоодветно паркирање на автомобилот, апсење на криминалците и слично.

„Кина и Кинезите, во споредба со голем број други земји, не се толку опседнати со приватноста, така што не е преголем проблем постоењето на ваков систем што ги следи сите случувања во градот“, вели Сијан-Шенг Хуа, менаџер за развој на вештачката интелигенција во „Алибаба“.

Во текот на изминатата година „мозокот на градот“ се покажа како доста успешен: намалени се бројот на сообраќајни несреќи, криминалот и метежот бидејќи системот сам може да предвиди на кое место може да се очекува најмногу метеж, па ги приспособува семафорите.

За воведување ваков систем размислуваат и во другите градови во Кина, а со текот на времето би можел да се применува и во повеќето градови што имаат слични проблеми.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија