X
 21.12.2017 Технологија

Ова се најчесто користените ПИН-кодови

Ако вашиот ПИН-код е 1234, тогаш навистина мора веднаш да го промените. Не треба да го имате најчесто користениот ПИН-код.


Дата-базите со лозинки постојано се хакираат. Така, лозинките што стануваат познати јавно се користат за да се креираат табели преку кои може да се анализира и да се изучува што најчесто се користи, каде се применува и слично. Ник Бери, вработен како научник за податоци во „Фејсбук“, анализирал нумеричка база на лозинки. Најпопуларните лозинки со 4 цифри се 1234 и 1111.

Ова е листа со 15 популарни ПИН-кодови, рангирани од најмногу до најмалку користени:

•    7063, 0.001131 проценти
•    6093, 0.001131 проценти
•    6827, 0.001101 проценти
•    7394, 0.001101 проценти
•    0859, 0.001072 проценти
•    8957, 0.001042 проценти
•    9480, 0.001042 проценти
•    6793, 0.001012 проценти
•    8398, 0.000982 проценти
•    0738, 0.000982 проценти
•    7637, 0.000953 проценти
•    6835, 0.000953 проценти
•    9629, 0.000953 проценти
•    8093, 0.000893 проценти
•    8068, 0.000744 проценти

Сега, кога гледате дека 8068 е најмалку користениот ПИН-код, тоа не значи дека треба тој да го користите. И не практикувајте да ги користите броевите како замена за буквите кои соодветно се поставени на самата тастатура.
 
Подготвил: М.П.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија