X
 11.08.2018 Технологија

Хакерските напади на градовите би можеле да предизвикаат огромна катастрофа

Откако на почетокот на оваа година беше издадено (лажно) предупредување на Хаваите за опасностите од напади на проектили, помеѓу жителите настана паника што траела скоро 40 минути. Лажното известување било испратено поради комбинација од човечки грешки и лошо дизајниран систем. После ова случување, безбедносните истражувачи од Ај-Би-Ем тимот „Екс-форс Ред“, во соработка со стартап компанијата за кибернетичка безбедност „Треткер“, започнале со истражување за заштитата, односно ранливоста на паметните градови.

Резултатите од нивното истражување не се охрабрувачки бидејќи не само што откриле безбедносни пропусти што хакерите би можеле да ги искористат, туку и откриле информации за ранливоста на системите што претходно ги пронашол и ги објавил на интернет еден хакер. Ова е само уште еден доказ дека хакерите бараат пропусти во паметните градови и нивната инфраструктура што би можеле да ја искористат, а според Дан Коатс, директор на „Нешнл Интелиџенс“, САД е секојдневно на удар на хакерите од Русија, Кина, Иран и Северна Кореја - главниот фокус на нивниот напад е токму инфраструктурата.

напади
Фото: Getty Images


Безбедносните истражувачи пронашле пропусти во инфраструктурата на големите градови во Европа и САД како заштита од поплави, детектирање на степенот на радијација и системот за следење на сообраќајот, а некои од овие пронајдени пропусти се означени како критични.

Даниел Кроули од „Екс-Форс Ред“, кој учествувал во истражувањето, изјавил дека последиците од искористување на пропустите што ги откриле би можеле да бидат различни - од предизвикување непријатности меѓу луѓето, односно создавање хистерија и паника, па до катастрофа, бидејќи никој не знае што може да се случи ако хакерите го нападнат системот за напојување, нуклеарни централи и слично. На пример, манипулацијата со системот за предупредување и итните известувања може да ги исклучи заштитните мерки и предупредувањата за потенцијални катастрофи, односно хакерите би можеле да го активираат предупредувањето за нападите како оние на Хаваите, што би можеле да предизвикаат паника и да создадат хаос меѓу луѓето.

Овие потенцијални опасности не треба да се занемарат, тврдат истражувачите кои учествувале во проектот и сметаат дека градовите треба да изнајмат безбедносни експерти што ќе ја тестираат сигурноста на градовите и ќе поправат потенцијални пропусти што хакерите би можеле да ги искористат за напади, ширење паника и слично.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија