X
 17.08.2022 Живот

Поранешните југословенски републики тргнуваат во поход за освојување на вселената

Повеќегодишната регионална аспирација за здружување на силите конечно се реализира на 27 јуни со формирање на Вселенската асоцијација на Југоисточна Европа СЕСА (SESA -  Southeast European Space Association), која веќе го имаше првиот заеднички работен состанок, а на 10 јули дефинира заедничка акциона стратегија и започна со својата реализација.

Оваа асоцијација ја сочинуваат: Центар за образование и роботика, иновации и технологија од Мостар, претставена од Анес Хаџимеровиќ, Дени Ајаниќ, Армин Ѓиделија и Санел Бабиќ, Српскиот комитет за развој на вселенска програма, претставен од Душан Радосављевиќ и Ивана Радојичиќ, Центарот за вселенски истражувања од Црна Гора претставен од Никола Перовиќ, Нина Дракулиќ и Филип Јовановиќ, Хрватската асоцијација за воздухопловство претставена од Слободан Данко Босанац и Данко Кочиќ, и Центарот за иновации и технолошки развој од Македонија претставен од Ален Куљеван, како и истакнати поединци од споменатите земји.

Целта е развој на капацитети и човечки ресурси во областа на вселенското инженерство во целиот регион.

vselena
Фото: 6yka

Така, овие југословенски земји, благодарение на разбирањето и поддршката од индиските партнери (Асоцијација на индиски технолошки конгрес - ITCA), ќе го лансираат заедничкиот сателит СЕСА во вселената заедно со Индиската вселенска агенција на крајот од оваа година.

Досега сите земји-членки работеле самостојно.

Сепак, сфатија дека заедно можат многу повеќе и дека индивидуалните достигнувања не се доволно брзи, а заедно можат да постигнат повеќе за многу пократко време за граѓаните од регионот да ги почувствуваат придобивките од соработката и користењето на вселенската технологија.

Оваа иницијатива во меѓународните кругови наиде на сериозно одобрување, најмногу од Индија, која како дел од прославата на 75-годишнината од независноста ќе лансира 75 сателити во вселената, а еден од нив ќе биде СЕСА.

Многу од членовите од сите земји на поранешна Југославија имаат база за производство на погонско гориво за ракетно моделарство, како и долгорочни научни и лични контакти со истакнати членови на светската вселенска научна и практична заедница за моделирање, а овие врски ќе помогнат новоформираната асоцијација на Југоисточна Европа да се движи побрзо и полесно во вселената.

Извор: 6yka.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот