X
 17.09.2022 Уметност

Уметничко дело кое се градело 50 години конечно отворено за јавноста

Уметникот Мајлк Хајзер почнал да го гради проектот „Град“ (City) во пустина во Невада во 1970 година. По 50 години и потрошени 40 милиони долари, структурата конечно била отворена за јавноста.

Се смета дека тоа е најголемиот современ уметнички проект од овој вид во светот. Огромната градба има повеќе широки структури кои се долги 2,4 километри, а широки 800 метри. Многумина сметале дека уметничкото дело воопшто нема да биде завршено.


Фото: Бен Блеквел/Triple Aught Foundation

Хајзер, кој сега има 77 години, почнал да ја гради структурата со сопствени средства, а потоа собирал финансии од институции и донатори. Хејзер и група поддржувачи во 1998 година отвориле непрофитна организација преку која биле собрани 30 милиони долари.

Тој ја добил идејата за „Град“ откако го посетил Египет, а тоа може да се види по изгледот на градбата, чии структури наликуваат на пирамиди.


Многу луѓе нема да имаат можност да го видат „Град“ во живо бидејќи се продаваат само 6 билети дневно. Среќниците што ќе добијат билет нема да бидат водени од водич бидејќи проектот е замислен за да се доживее индивидуално.

Извор: Dornob
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Уметност