X
 17.10.2021 Живот

Зошто толку нѐ интересираат приказни за злосторства и што тоа кажува за нас?

Речиси на секој ТВ-канал можеме да видиме серии или емисии за убиства, криминал и криминални умови, а нивната гледаност е огромна.

Оваа фасцинација не е ништо ново. Пред 50 години некои од најпопуларните емисии на телевизија беа за злосторства и казни, како што се драмата „Пери Мејсон“ или „Коломбо“, а филмовите на Алфред Хичкок не можат да бидат изоставени.

До 2006 година „Амазон“ продаде над 1.400 книги за убиства и криминал.

Зошто криминалот е толку интригантен за сите нас?

Ричард Летиери, форензички невропсихолог и психоаналитичар, вели дека тоа е средба со нешто што е скриено во сите нас.

- Ваквите мисли се вообичаени кај сите, но обично остануваат во сферата на мислата или фантазијата во моменти на минлив гнев или ирационалност. Импулсот се контролира. Не е така со обвинетите, кои ги оценив како форензички психолог - вели тој.

Сите ние имаме лични причини за гледање криминални сцени. Истражувањата за гледачите на криминални емисии и нивните различни мотиви покажаа дека, на пример, жените велат дека им се допаѓа вистинското шоу за криминал, бидејќи сакаат да слушнат совети како да преживеат опасни средби со машки предатори.

film
Фото: Freepik

Се чини дека гледањето емисии за злосторства и убиства кај мажите предизвикува чувство на мажественост. Фактор што може да предизвика интерес и кај мажите и кај жените е тоа што интересот за криминал и насилство се развил како начин на согледување на опасноста во опкружување. Некои други истражувачи заклучиле дека фасцинацијата од криминалот и убиствата обезбедува бегство од секојдневниот живот.

Овие причини и мотиви имаат смисла. Меѓутоа, истовремено сите тие звучат чудно ако зборуваме за привлечност кон човечкото страдање придружено со криминално однесување и убиство. За да го разбереме нагонот што ни овозможува да ги толерираме и постојано да ги набљудуваме околностите што се фасцинантни и одвратни, потребно е подлабоко набљудување. Има нешто поосновно во играта.

Се чини дека сите резултати од истражувањето за мотивите за гледање медиуми кои прикажуваат криминал и убиство имаат заеднички именител - сите тие имаат врска со желбата да ѕирнеме во суштината на нашата човечка природа. Тоа е сигурен начин да се справиме со таа темна страна на човечката душа.

Исто така, посуптилно е затоа што нуди психолошки безбеден начин за набљудување на оние ликови на екранот кои дејствуваат како темни елементи на нашата природа, додека привремено се идентификуваме со нив на виртуелна оддалеченост и добиваме  разбирање за нешто што е дел од нас, што обично е одвоено и несвесно.

Извор: 24sedam.rs
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот