X
 07.01.2018 Наука

Научни мистерии што научниците сѐ уште ги немаат решено

наука
Фото: NASA

Во текот на изминатиот век луѓето успеале да реализираат голем број научни и технолошки достигнувања. Создадовме технологија што го трансформира нашето општество; научните достигнувања ни помогнаа да одговориме на некои фундаментални прашања за тоа кои сме и кој е светот во кој живееме.

Сепак, остануваат неколку мистерии, а луѓето постојано дебатираат на вакви прашања. За среќа, нашата непоколеблива волја да ги откриеме мистериите во светот нè доближува до некои одговори повеќе од кога било.

Мистериите во продолжение сè уште ги интригираат научниците.

Зошто ни е потребен сонот?

Ова може изгледа како едноставно прашање, но одговорот е далеку покомплексен отколку што може да помислите. Постојат безброј обиди да се најде дефинитивна причина за тоа зошто луѓето треба да спијат секоја ноќ, но научниците сè уште не можат да понудат единствен, дефинитивен одговор.

Наодите во науката за спиење фрлија светлина врз комплексноста на фазите на спиењето и активноста на мозокот, но во крајна линија тие само нудат делчиња од загатката.

Не помага тоа што не можеме да се споредиме со другите видови бидејќи спиењето и мозочната активност кај другите видови значително отстапуваат од оние на луѓето, што дополнително го мистифицира нашето разбирање за спиењето.

Џери Сигел, професор по психијатрија во Институтот за невронски мрежи и човековото однесување на Универзитетот „Семпл“, ги проучува навиките за спиење на животните за да разбере зошто луѓето треба да влезат во состојба на хибернација секоја вечер.

„Нашето разбирање за спиењето е различно од кое било друго животно бидејќи повеќето од нас сакаат да останат будни 24 часа на ден. Но, во природниот свет, животните што трошат многу енергија нема да преживеат“, вели тој.

Природата ја цени неактивноста - на пример, зимската хибернација на одредени животни им овозможува да закрепнат и да ја складираат потребната енергија.

Теоријата за заштеда на енергија е една од неколкуте што научниците ги користат за да објаснат зошто спиеме. Како што тие создадоа алатки кои можат да ја следат активноста на мозокот за време на спиењето, тие се приближуваат до завршувањето на загатката и ги откриваат сите мистерии на сонот.

На пример, мозокот има механизми што овозможуваат да ги исчисти непотребните информации во текот на спиењето.

„Спиењето е цената што ја плаќаме за учењето“, вели Џулио Тонони, професор по психијатрија на Универзитетот во Висконсин-Медисон.

За целосно да го разберат спиењето, научниците треба да го подобрат нивното знаење за невробиолошките процеси на мозокот за време на циклусите на будење и на спиење.

Но едно нешто е јасно: без сон нам ни е многу полошо.

Што е темната материја и зошто не можеме да ја видиме?


Не знаеме како изгледа. Не можеме да ја видиме. Но таа е дел од 26 отсто од материјата во универзумот. Бидејќи холандскиот астроном Јакобус Каптејн го претпоставил нејзиното постоење во 1922 година, знаеме дека постои поради начинот на кој се поврзува со материјата што можеме да ја набљудуваме. Сепак, темната материја и понатаму е мистериозно невидлива за нас.

Поголемиот дел од материјата што ја гледаме е направена од неутрони, протони и електрони. Но темната материја не се придржува кон овие класификации. Таа е составена од различни типови честички што сѐ уште не се категоризирани и кои комуницираат со светлината и материјата на сосема поинаков начин. Темната материја не апсорбира, одразува или емитира светлина. Но нејзиното гравитациско влијание ја витка светлината како што поминува - така научниците знаат дека темната материја постои.

Истражувачите го проучуваат овој феномен обидувајќи се да ги откријат своите мистерии, речиси од своето основање.

Неодамна, Големиот хадронски колајдер на Европскиот совет за нуклеарни истражувања (ЦЕРН) нè приближи до тоа - истражувачите работат на идентификација на невидливиот материјал преку забрзување на ситните честички, проучувајќи ги енергијата и динамиката што се вклучени во нивните движења кога се судираат со големи брзини.

Неодамнешните студии сугерираат дека детекторите на гравитацискиот бран можат да ни дозволат првпат да ја „видиме“ темната материја. Но, сè уште ни се непознати многу работи за еден од најобемните ентитети во нашиот универзум.

Како бил создаден универзумот?

Се приближуваме до спојување на најраните моменти од универзумот, но неговото вистинско потекло сѐ уште е мистерија.

„Сите теории или модели на ’создавање‘ се шпекулации“, вели Пол Сатер, астрофизичар на државниот универзитет во Охајо и главен научник во Центарот за наука и индустрија.

Можеби најпознатата теорија за почетокот на универзумот е теоријата на Биг Бенг, во која универзумот се проширил од исклучително топла и густа сингуларност пред околу 13,8 милијарди години.

„Но, луѓето грешат ако мислат дека материјата едноставно експлодирала за од ништо да стане нешто“, вели Сатер.

„Биг Бенг се случил насекаде во универзумот истовремено; не станува збор за експлозија во вселената, туку експлозија на вселената“, додава тој. Сепак, точниот процес од што била предизвикана експлозијата останува непознат.

Откако ќе ја разбереме природата на антиматеријата и како таа се поврзува со материјата, нема да имаме конечен одговор за потеклото на универзумот, но ќе дојдеме многу поблиску до разбирањето на тоа како се случило.

Каде е Планетата Девет?

Надвор од појасот на Кујпер, мистериозна група објекти орбитираат околу Сонцето. Тие орбитираат уште подалеку од Сонцето и од Нептун, но некои од траекториите на објектите не се вклопуваат во очекуваниот модел. Повеќето од нив кружат околу Нептун и се наоѓаат во орбитата на планетата со помош на својата моќна гравитација. Но, мал број од овие предмети се чини дека се извлечени од место со нешто со многу поголема маса.

Константин Батигин, доцент на планетарната наука во Калифорнискиот институт за технологија, смета дека овие особености се барем делумно предизвикани од постоењето на Планетата Девет - откриената деветта планета во нашиот Сончев Систем.

Сфатете го Сончевиот Систем како гигантски диск. Орбитите на овие планети со чудно однесување се чини дека го виткаат дискот нагоре на работ. Планетата Девет треба да има голема маса за да има такво влијание - дури и поголема маса од Земјата.

Сепак, и покрај нејзината очигледна маса, научниците сѐ уште не можат да го докажат нејзиното постоење. Делумно, ова е затоа што само што започнаа да ја бараат; научниците почнале да теоретизираат за нејзиното постоење во 2014 година.

Сепак, тоа не е единствената причина што планетата останува неоткриена.

„Сè уште не сме ја виделе бидејќи е неверојатно слаба“, вели Батгин. „Дури и со најдобрите телескопи, ние едноставно не можевме да ја откриеме“, додава тој.

Зошто одредени звуци кај човекот предизвикуваат морници?

Сигурно сте се сретнале со видеа на „Јутјуб“ во кои тивок глас, придружен со меки звуци -  ви дава чувство дека сте таму. За некои луѓе, звукот создава чувство на масажа на главата. Резултатот е ова искуство: релаксирачко чувство на морници во мозокот кај речиси 90 отсто од населението. Но зошто се случува и зошто не функционира за секого, сè уште е непознато.

Крег Ричард, професор по биофармацевтски науки на Универзитетот „Шенанда“ ја проучува оваа чудна сензација уште од 2013 година.

„Се наоѓаме на самиот почеток на разоткривање на науката зад овој феномен“, вели тој.

Додека минатите биолошки истражувања покажаа дека функционалната поврзаност е различна кај луѓето што го имаат ова искуство отколку кај оние што го немаат, сепак овој феномен останува мистерија.

Каде е интелигентниот вонземски живот?


Универзумот е стар милијарда години. Со оглед на возраста и пространоста на нашата вселена, тешко е да се разбере зошто не наоѓаме други знаци на интелигентен живот. Основната веројатност укажува дека досега би требало да најдеме вонземјани, па каде се тие?

Астрономите и физичарите имаат изнесено многу теории во нивните обиди да објаснат. Една теорија сугерира дека постои голем катаклизмичен настан кој ја спречува секоја цивилизација да нѐ контактира, додека друг предлага дека вонземјаните се заглавени под дебели слоеви на мраз и карпа на далечни месечини.

Ако во нашиот Сончев Систем постои вонземски живот, истражувачите сугерираат дека тоа е најверојатно микробен, наспроти интелигентниот вонземски живот. Се смета дека овие вонземски организми се наоѓаат на мали, ледени планети, како што се месечините на Сатурн или на Јупитер. Научниците од НАСА спровеле истражувања со кои ги испитувале составот и состојбата на големите океани на овие месечини, бидејќи, како што тие предвидуваат, присуството на изобилна вода би можело да му овозможи на туѓиот живот да напредува.

Но досега ова се само образовни претпоставки базирани на наодите од сателитот на НАСА, како и екстензивното скенирање и набљудување. НАСА планира да се доближи преку патување до ледената месечина Европа, во наредната деценија. Но дури и да најдеме вонземјани, дали би можеле да ги препознаеме? Научниците мора да бидат способни целосно да ги разликуваат нивните пораки од другата врева во вселената, а ова е далеку од едноставно. Но што ако нивните пораки не се разликуваат од другите фреквенции? Што ако тие не сакаат да бидат пронајдени?

Во секој случај, потрагата е далеку од завршена. Всушност, на многу начини, потрагата само што почнала.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука