X
 13.01.2018 Култура

Вистинската архитектура што е инспирација за засолништето на Лук Скајвокер

1
Фото: Alamy

Серијалот „Војна на ѕвездите“ користел егзотични локации на Земјата и ги претставувал како инвазивни планети. Сцените на кои се прикажува матичната планета на Лук Скајвокер, Татоин, биле снимени во Тунис (во регион што всушност бил наречен Татауин), битката кај Хот била снимена на норвешките глечери, а шумата на Ендор била снимена во Северна Калифорнија.

2
Фото: Disney

Во „Последниот џедај“, ермитажот на Лук Скајвокер на Ах-То бил снимен на островот Скелиг Мајкл, западно од полуостровот Ивераг во округот Кери, Ирска. Во овој случај, производителите не ја искористиле само природната убавина на островот, туку ги адаптирале и другите светски структури изградени од нејзините поранешни жители.

3
Фото: CC BY-SA 3.0

Старото засолниште на џедаите, каде што живеел Лук Скајвокер, е копнена градба наречена клохан, примитивен камен што сè уште може да се најде во Скелиг Мајкл. Структурите, исто така наречени кошници, биле изградени од аскетските христијански монаси кои првпат го населиле островот во 6 или 7 век. Иако можат да се најдат низ Европа, особено во Западна Ирска, примерите од Скелиг Мајкл веројатно се најубавите и најизолираните во светот.

4
Фото: Nikll

Структурите се карактеризираат со кружни или квадратни отпечатоци, суви камени ѕидови и покриен свод. Во областите каде што недостигал градежен материјал, градителите ставале каков било камен.

5
Фото: Lego/Amazon

Скелиг Мајкл и неговите калохани постојано биле населени - уште од основањето на манастирот до 1200 година, кога монасите го напуштиле островот поради влошените климатски услови.

Примитивниот стил на градбата, вонземскиот изглед и монашкото користење на калоханите ги прави идеални за живеалиштата на џедаите во храмот на Ах-То. Дури и научнофантастичната серија позната по лебдечките градови во облаците и вселенските станици со големина на месечината може да извлече инспирација од потценетиот агол на нашето сопствено терестријално архитектонско наследство.
Подготвил: М.П.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура