X
 21.02.2018 Наука

Математички проблеми што никој не може да ги реши

За многумина математиката е тешка. Толку тешка, што на „Википедија“ има цела една страница за нерешените математички проблеми, иако некои од најголемите умови во светот работеле на нивно решавање.


Сепак, некои од проблемите се чинат едноставни, толку едноставно што секој со основно математичко знаење може да ги разбере. Но, изгледа дека нивното докажување е малку потешко. Ова е листа со едноставни математички проблеми кои можно е и да ве фрустрираат, но и да ве инспирираат.

1. Претпоставката на простите броеви парови

Простите броеви се оние што се деливи само со 1 и со себе. Колку што ни е познато, постои бесконечен број на прости броеви, а математичарите постојано се обидуваат да го најдат најдолгиот прост број. Но, дали има бесконечна количина на прости броеви-парови кои се разликуваат за 2, како 41 и 43? Како што простите броеви се подолги, овие парови се потешки да се најдат, но во теорија би требало да се бесконечни. Проблемот е што никој не успеал да го докаже тоа.

2. Проблемот со софата во движење


Се селите во нов стан и се обидувате да ја донесете и ваша софа. Но, треба да маневрирате наоколу за да ја наместите комфорно во вашата дневна соба. Математичарите во овој случај сакаат да знаат која е најдолгата софа што може да ја собере во агол од 90 степени, без разлика на формата и без нејзино прекршување? Најголемиот простор што може да го собере околу агол е наречен софа константа. Никој не знае сигурно за колкав простор станува збор, но има некои големи софи што ги собира. Сè на сè, софа константата треба да биде околу 2.2195 и 2.8284.

3. Претпоставката Колац


Толку е едноставна, што може да му се објасни на дете од основно училиште. Оди вака: Одберете број, кој било број. Ако е парен, поделете го со 2. Ако е непарен, помножете го со 3 и додајте 1. Сега повторете ги чекорите уште еднаш со нов број. Ако продолжите, ќе завршите со 1 како резултат секој пат. Но, проблемот е што дури и математичарите кои ова го покажале со милиони броеви, не пронашле броеви што не се дел од правилото.

4. Претпоставката Бил

Ако  Ax + By = Cz

Ако А, В, C, x, y и z се позитивни цели броеви (цели броеви поголеми од 0), тогаш А, B и C треба да имаат заеднички делител. А заеднички делител фактор значи дека секој од броевите треба да биде делив со истиот прост број. Па 15, 10 и 5 имаат заеднички делител 5. Математичарите не можеле да ја решат оваа претпоставка со x, y и z кога сите биле поголеми од 2.

На пример:

51 + 101 = 152

Но,

52 + 102 ≠ 152

Има награда од 1 милион долари за оној што ќе понуди доказ за оваа претпоставка.

5. Проблемот со впишаниот квадрат

На парче хартија нацртајте јамка – не мора да биде некоја посебна форма само нека биде затворена и да не се преклопува. Според претпоставката, во јамката треба да можете да нацртате квадрат чии 4 агли ја допираат јамката. Звучи едноставно, но од математичка гледна точка постојат низа можни форми на јамки и е невозможно да се каже дали квадрат би можел да се впише во нив и да ги допира со сите 4 агли.

 
фотоизвор: Claudio Rocchini

6. Претпоставката Голдбах

Дали секој парен број е поголем за 2 од збирот на два прости броја?

Изгледа дека одговорот би бил „да“ бидејќи 3 + 1 = 4, 5 + 1 = 6 итн.

Но, никој не докажал дека ова секогаш ќе биде случај. Како што продолжуваме да сметаме поголеми броеви, можно е да се најде дека кај некој број не е збирот од два прости броја.
Подготвил: М.П.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука