X
 14.03.2018 Технологија

„Фејсбук“ има нова безбедносна апликација


„Фејсбук“
(Фото: Pixabay)


Одделот кој во компанијата е задолжен за анализа на податоци, минатата недела воведе нова апликација којашто постои само за една причина: да ги собира вашите податоци кои се адресирани кон „Фејсбук“.

Проблематичната апликација е наречена Bolt App Lock, а нејзините креатори се одговорни за контроверзната ВПН-услуга наречена Onavo Protect. Апликацијата Bolt App Lock стигна на „Гугл плеј“ на 5 март, а „Фејсбук“ ја повлече веќе на 9 март, по бурните реакции од корисниците.

Компанијата сето ова кратко го коментираше, потенцирајќи дека се работело за „мак и краток експеримент“.

Bolt App Lock овозможуваше додавање на ПИН-кодови, отпечатоци од прсти или слични заштитни мерки за апликациите кои не сакате да ви ги користат други луѓе. Апликациите како оние за мобилно интернет-банкарство имаат вграден систем за препознавање на отпечатоци од прсти или посебни лозинки. Оние другите како „Фејсбук“, „Гугл“ и „Твитер“ кои ве држат вклучени подолго време можат да користат дополнителни безбедносни  мерки од надворешни апликации како Bolt App Lock, Norton или Keepsafe.

Откако на апликацијата Bolt ќе вклучите и катанец, Onavo Protect точно ќе знае колкупати сте ја отвориле апликацијата – што е многу важна информација за корисникот која натаму може да се проследи до „Фејсбук“. Апликацијата исто така ги бележи основните информации за мобилниот уред и мрежата.

Проблемот со Onavo е што луѓето веќе подолго време не можат да го смислат. Компанијата е најпозната по измамничкиот ВПН-систем на Onavo Protect VPN  кој под маска на лична безбедност собираше податоци за сурфање што им ги испраќаше на „Фејсбук“. Компанијата го купи Onavo во 2013-тата, за да добие подобар увид во корисничките податоци. Како и секој ВПН, и Onavo Protect има исклучителен увид во вашите навики за пребарување, затоа што се користи како посредник во текот на пребарувањето.
Подготвил: Б.Б.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија