X
 18.07.2018 Живот

Кога детето им се одзема на родителите?

На територијата на Република Македонија има вкупно пет регионални центри за лица-жртви на семејно насилство (до 1 година) и еден Центар за згрижување жртви на семејно насилство за 24, односно 48 часа. На прашањето што можат да преземат роднините, соседите, познајниците и сите други граѓани кога ќе посведочат семејно насилство, од Министерството велат дека во согласност со Законот за превенција, спречување и заштита од семејно насилство, секој граѓанин е должен да пријави до полициска станица, центар за социјална работа, здружение или на СОС-линија за семејно насилство.

Од Министерството за Деца.мк појаснуваат во кои случаи детето им се одзема на родителите и каква е неговата понатамошна судбина. Прочитајте повеќе на ОВОЈ ЛИНК

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот