X
 25.06.2020 Култура

Совети за читање од најголемите умови во историјата

Ако постои едно нешто што ги обединува филозофите, писателите, политичарите и научниците низ времето и оддалеченоста, тоа е верувањето дека читањето може да го прошири погледот кон светот и да го зајакне вашиот интелект повеќе од која било друга активност.

Кога станува збор за тоа што да прочитате, мислењата се различни. Од афинитетот на Вирџинија Вулф да заскита во книжарници од втора рака, до одбивањето на Теодор Рузвелт на листата со најдобри книги, ви нудиме совети за читање што ќе ви помогнат да создадете импресивен куп од прочитани книги.
 
1. Читајте книги од минатото - Алберт Ајнштајн

1
Фото: Pixabay

Одржувањето чекор со тековните настани и најновите книги од списокот со бестселери не е мала работа, но Алберт Ајнштајн сметал дека е неопходно да се остави простор и за постари дела. Во спротивно, ќе бидете целосно зависни од предрасудите и модата на вашето време, напишал тој во напис за весник од 1952 година.

- Некој што чита само весници и во најдобар случај книги од современи автори ми изгледа како лице со ограничени погледи - напишал тој.

2. Не скокајте пребрзо од книга на книга - Сенека

Римскиот книжевник Сенека, главен претставник на модерниот нов стил и доверлив советник на императорот Нерон, верувал дека читањето премногу широк спектар на книги за многу кратко време нема да остави впечаток врз човекот.

- Мора да го ограничите бројот на господари-мислители и да ги „сварите“ нивните дела, ако сакате да добиете идеи што вашиот ум ќе ги задржи - напишал тој во писмото на римскиот писател Луцилиј.

Ако сакате добра метафора за илустрација на овој концепт, еве што пишува Сенека.

- Храната не прави добро и не се асимилира во телото ако го напушти стомакот веднаш штом ќе биде изедена; ништо не го спречува лекот толку колку неговата честа промена; ниту една рана нема да зарасне кога постојано ќе се обидувате со нов лек; растението што често се преместува, никогаш нема да порасне силно. Нема ништо толку ефикасно што би можело да биде од помош ако постојано се менува. А читањето многу книги е дистракција - напишал тој.

3. Купувајте од книжарници од втора рака - Вирџинија Вулф

2
Фото: Instagram

Во еден есеј Вирџинија Вулф ја опишува вредноста на купување книги од книжарници од втора рака, каде што делата се собрани во огромни стада и имаат шарм што им недостига на книгите од библиотека.

Според Вулф, барањето низ користените книги ви дава шанса да наидете на нешто што не би го привлекло вниманието на библиотекарите и продавачите на книги, кои честопати се поселективни за нивната колекција отколку сопствениците на книжарници од втора рака. Како пример, таа замислува дека наидува на излитена, самообјавена сметка на човек кој пред 100 години тргнал со коњ да го истражува волнениот пазар во Мидлендс и Велс; непознат патник кој престојувал во гостилници, забележувал убави девојки и сериозни обичаи и сето ова го напишал.

4. Прескокнете ги застарените научни дела, но не и старата литература - Едвар Булвер-Литон

Иако неговите романи биле неизмерно популарни во текот на неговиот живот, британскиот романсиер и парламентарец од 19 век сега е главно познат по фразата: „Беше темна и бурна ноќ“, почетна реченица од неговиот роман „Пол Клифорд“ од 1830 година. Иронично е што неговите книги не се читаат многу денес затоа што тој самиот верувал дека постои голема вредност во читањето стара литература.

- Во науката, читајте ги најновите дела; во литературата, најстарите. Класичната литература секогаш е модерна. Новите книги ги оживуваат и редекорираат старите идеи; старите книги сугерираат и активираат нови идеи - напишал тој во неговата колекција есеи од 1863 година.

Според Булвер-Литон, фикцијата никогаш не може да застари затоа што содржи безвремени теми за човековата природа и општеството; со други зборови, не можете да ја оспорите фикцијата.

5. Списоците со препораки на книги на Мортимер Џ. Адлер

Во водичот од 1940 година наречен „Како да читате книга“ американскиот филозоф зборува за важноста на изборот на книги за кои други автори сметаат дека вреди да се читаат.
- Големите автори беа одлични читатели и еден начин да ги разберете е да ги читате книгите што тие ги читаат - изјави тој и продолжи да разјаснува дека ова е најважно во областа на филозофијата, затоа што филозофите се одлични читатели на делата на нивните колеги.

Иако не мора да прочитате сè што чита еден писател за целосно да ја разберете неговата работа, сепак е добар начин да добиете квалитетни препораки за книги од доверлив извор. Ако вашиот омилен автор спомене одреден роман што навистина му оставил впечаток, постои добра шанса да уживате во книгата.

6. Вие сами ја донесувате конечната одлука за тоа како, што и кога да читате - Теодор Рузвелт

3
Фото: Library of Congress Prints and Photographs Division

Можеби Рузвелт го живеел животот по исклучителен режим, но неговиот стил на читање бил со изненадувачки слободен ум. Освен што бил поборник за наоѓање барем неколку минути за читање во текот на денот, тој сметал и дека повеќето детали треба да бидат оставени на индивидуата.

- Читателот, љубителот на книги мора да ги задоволи сопствените потреби без да обрнува многу внимание на тоа што вели неговиот сосед - напишал во неговата автобиографија и ја отфрлил идејата дека постои дефинитивна листа со најдобри книги кон која секој треба да се придржува. Наместо тоа, Рузвелт предлага да изберете книги на теми што ве интересираат и да оставите расположението да ве доведе до следната книга.

Накратко, Рузвелт веројатно би ве советувал да видите што имаат да кажат Сенека, Ајнштајн и други големи умови, а потоа на крај да донесете своја одлука.

Извор: Mental Floss
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура