X
 20.01.2017 Образование

Најисплатливи странски јазици за учење

Денес кога познавањето на англискиот јазик е неопходно, јасно е дека е потребно да научите уште некој јазик за да бидете поконкурентни на пазарот на труд. Ова се некои од јазиците кои и тоа како ќе ви бидат потребни да ги познавате доколку сакате да ви се отворат повеќе во потрагата по работа.

1. Германски

Може да се каже дека германскиот јазик зема сѐ поголем замав кога станува збор за пазарот на трудот. Освен што е баран, професиите во кои се бара познавањето на германски јазик се и доста платени.

2. Арапски

Иако не е меѓу најбараните, добро би било да го научите овој јазик со оглед на тоа што многу компании започнаа да соработуваат со Средниот Исток.

3. Француски

И францускиот јазик е еден од најважните јазици кои работодавците се` почесто бараат да го познаваат работодавците.

4.  Шпански

Станува збор за јазик кој се зборува во голем број земји, а ако го зборувате можете да работите со луѓе од Европа, но и Америка и Јужна Америка.

5. Јапонски

Иако не е меѓу најбараните, ако го знаете можете да осигурате доста платена работа.

6. Руски


Рускиот јазик за брзо време стана еден од најбараните во бизнис сферата. Причината за тоа е голем број бизнис договори со Русите, посебно во финансискиот сектор.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование