X
 21.02.2017 Живот

Факти за авионите кои сите стјуардеси ги знаат, но не и Вие

Многу нешта за авионите се мистерија за патниците, но не и за стјуардесите. Тие имаат привилегија да знаат работи, а на некои социјални мрежи знаат и да откријат некои од нив.

1. Не можете физички да отворите врата на пола лет, а ако се обидувате може да бидете избркани.

2. Авионите не се ниту најмалку чисти колку што изгледаат. Таблите кои ги покриваат корпите за ѓубре се најнечистиот дел од авионот, а патниците неретко таму менуваат пелени на своите бебиња.

3. Може да понесете електронски цигари, но телефонот нема да полета со Samsung Galaxy Note 7.


Фото: Pixabay

4. Стјуардесите не се платени додека не полета авионот. На стјуардесите им се платени само часовите за летање. Така работниот ден може да биде 12 часа, но тие се платени само за 6 часа работа.

5. Треба да ја избегнувате водата. Стрјуардесите не би пиеле ниту чај, ниту вода, а ниту кафево авионот, бидејќи знаат дека цевките за вода во него не се чистат никогаш.

6. Стрјуардесите може да имаат причина да Ви речат да ги отворите завесите на прозорците. Тие мора да проверат какво е времето во околината, дали има пожар, длабока вода или камења на пример.

7. Не Ви е дозволено да се самопослужувате.

8. Можеби ќе мора да седнете до мртовец додека летате. Ако летот е долг може да се случи патникот да умре, но не се прогласува за мртов дури авионот не слета.

9. Некои стјуардеси може да користат пиштоли за онеспособување на патниците. Ова се воведува на одредени линии кога има поголем број на насилници во летот.

10. Може да платите десетици до илјадници долари ако го отворите лизгачот за итно слетување. Во 2014 еден патник од Кина сакал да излезе побрзо од авионот и го отворил истиот, па бидејќи авијацијата задоцнила 2 часа тој платил 16.000 долари оштета.

11. Услугата е подобра назад во авионот.
Подготвил: М.Д.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот