X
 21.03.2016 Образование

Едноставни совети за претприемачки успех

Како претприемачи, и сегашните и претходните соништа за иднината треба да ве мотивираат. Треба да сонувате на големо, но исто така и да живеете во сегашноста. Што е потребно да знаете за да ги реализирате вашите цели, а сепак повеќето од претприемачите го игнорираат.

Сонот

Претприемачите генерално сонуваат за големата слика, но мора и да живеете во моментот. Мора да бидете стабилни, а секој ден ќе носи нови предизвици, па треба да ве донесат поблиску до вашата крајна цел. Колку повеќе станувате посилни, толку поголем успех ќе создавате.

Клиентите и метежот

Кога ќе започнете со вашиот бизнис постои една едноставна мотивација: првиот клиент што ќе ви плати. Кога менувате бизнис модели, најтешкиот момент е кога почнувате од самиот почеток. Не секој клиент од претходниот бизнис модел ќе биде ваш редовен клиент. Но, треба да знаете дека ќе пронајдете клиенти кои ќе ја ценат вашата нова насока и ќе ви бидат лојални. Токму тоа е изворот на инспирацијата.

Правење пари

Сите претприемачи се мотивирани од пари. Сите претприемачи се инспирираат од работата на нивните вработени и од растењето на компанијата. Инспирирани се од зголемувањето на продажбите, од трудот на вработените.

Потребно е да имате нешто пред вас кое ќе ве инспирира - вие треба да продолжите да сонувате за големата слика како претприемач. Патот нема да биде лесен, но ќе вклучува доста метеж и клиенти - и со надеж голема исплата на крајот. Со цел да успеете како претприемач, треба да гледате во иднината и да бидете пет чекори понапред. Кога ќе го направите тоа, тогаш вашиот голем сон ќе стане реалност.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование