X
 22.02.2023 Наша тема

Јованче Сарагиновски од Велес - панк-рок гитарист кој изработува ракотворби од дрво

Од моментот кога неговата сопруга сподели фотографија на социјалните мрежи, хобито на Јованче Сарагиновски прерасна во декоративна уметност.

Сарагиновски не очекувал дека приказната за изработки на рачни украси и изработки од дрво и рециклиран материјал, која почнала пред три години, ќе има одлични реакции кај публиката.

- Првата изработка ја направив пред три години, во текот на пандемијата. Дрвната изработка ја донесов дома и моите позитивно изреагираа. Потоа сопругата ја објави на социјалните мрежи и делото доби навистина позитивни реакции. Тоа ми предизвика уште поголема желба да почнам со нови креации - истакна 44-годишниот велешанец Сарагиновски.Јованче е гитарист во панк-рок бендот „Оловна рестрикција“, а со овој редок занает почнал да се занимава за да си го исполни слободното време.

- Занаетот го научив сам. Гледав видеа на интернет од слични изработки и креации. Ги научив начините на обработка на дрвото, цртање на материјалот, подготовка и дизајн - истакна тој.

За изработка на украс од дрво, Јованче користи старо дрво кое има свое минато и душа. Во најголем дел од креациите се користат и стари шрафови, односно сѐ што ќе му дојде при рака за да ја оствари својата замисла.


- За изработка користам старо дрво, метал, бои, лакови и најчесто материјали за рециклирање. На почетокот побавно ги изработував украсите, но како што набавував сѐ повеќе алати за резбање и како што одминуваше времето, станав побрз и делата беа поквалитетни. Треба да се внимава многу при користењето на секој алат. Потребна е голема прецизност бидејќи секоја изработка претставува целина од повеќе делови. Секоја изработка нуди нова приказна. Креациите не се сериски и затоа секоја е уникатна и приказна за себе - објасни Сарагиновски.

Во бендот „Оловна рестрикција“ е од 2009 година, а претходно свирел во други бендови. Јованче вели дека не било тешко да се спојат двете уметности.- И двете работи се креативни, нема ограничувања во создавањето и даваат слобода во изразувањето. Инспирацијата ја наоѓам насекаде околу мене, во формата, во архитектурата, во слободата на изразувањето - коментира велешкиот занаетчија.Делата на декоративна и применета уметност имаат естетски квалитет, служат за украсување на секојдневниот живот и ентериерот. Концептот за уметност и занаети е доста широк и повеќеслоен, а во научната литература се вели дека датира од 19 век. Сепак, кај нас, е малку застапен.

- Овој начин на изработка е малку застапен кај нас. Мило ми е што луѓето позитивно реагираат на моите изработки. Секаде во светот се ценат рачно изработените работи бидејќи се вложува дел од себе – додава тој.Приказната на Јованче е единствена затоа што ретко кој во Македонија го работи ова како занает, а новите генерации не се премногу заинтересирани да го одржат во живот занаетот. Згора на тоа, неговите изработки поттикнуваат среќа кај оние што ќе ги добијат на подарок и поттикнуваат грижа за околината преку рециклирање и користење стари предмети токму за вакви ракотворби.
Фото: приватна архива
Подготвил: Орце Костов

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наша тема