X
 22.06.2024 Живот

Уметничките слики на Адолф Хитлер: Ретки дела од мрачниот ум

Адолф Хитлер, озлогласениот диктатор на нацистичка Германија, е познат по своето мрачно наследство. Сепак, малкумина знаат дека тој се занимавал и со сликање.

За време на неговиот престој во Виена (1908–1913) тој создал стотици уметнички дела, надевајќи се дека ќе се издржува себеси со продажба на слики и разгледници. И покрај неговите напори, тој наишол на мал комерцијален успех. По Втората светска војна, некои од неговите слики се појавиле во јавноста и достигнале цена од десетици илјади долари на аукции. Другите биле запленети од армијата на САД и останале во притвор на американската влада.Соништата на Хитлер биле уништени кога тој паднал на приемниот испит за Академијата за ликовни уметности во Виена. Отфрлен двапати од институцијата, еднаш во 1907 година и повторно во 1908 година, Хитлер првично го поминал прелиминарниот дел, кој барал да нацрта две доделени иконски или библиски сцени во рок од шест часа. Сепак, неговото портфолио било критикувано дека содржи премалку глави, што ги навело испитувачите да сугерираат дека тој има повеќе способност за архитектура отколку за сликарство.

Еден инструктор, кој сочувствувал со ситуацијата на Хитлер и препознавајќи некои таленти, го советувал да се пријави на Факултетот за архитектура. За жал, тоа барало враќање во средно училиште, од кое Хитлер се откажал и не сакал повторно да се запише.

 

 Во разговор со британскиот амбасадор Невил Хендерсон во август 1939 година, непосредно пред избувнувањето на Втората светска војна, Хитлер открил:

-Јас сум уметник, а не политичар. Откако ќе се реши полското прашање, сакам да го завршам мојот живот како уметник.

Од 1908 до 1913 година, Адолф Хитлер живеел од бојадисување разгледници и сликање куќи. Во 1910 година, на 21-годишна возраст, го насликал својот прв автопортрет. За време на неговиот престој во Виена, Хитлер продал многу слики на Самуел Моргенштерн, австриски бизнисмен. Прецизните записи на Моргенштерн откриваат дека повеќето од купувачите на Хитлер биле Евреи.

Уметничкиот стил на Хитлер бил крут, особено кога ја прикажувал архитектурата. Неговата работа често ги имитирала уметниците од деветнаесеттиот век. Иако тврдел дека основал многу уметнички движења, неговите инспирации главно биле црпени од грчко-римскиот класицизам, италијанската ренесанса и неокласицизмот. Тој им се восхитувал на овие стилови поради нивната техничка прецизност и јасна симболика.

 

Во 1936 година, американскиот новинар и автор Џон Гинтер ги прегледал сликите што Адолф Хитлер ги доставил до Виенската уметничка академија. Гинтер ги опишал сликите како „прозаични, целосно лишени од ритам, боја, чувство или духовна имагинација“.

 

 

Директорите на Академијата за ликовни уметности во Виена, кои ја одбиле апликацијата на Хитлер, забележале дека му било тешко да црта луѓе. Во 2002 година, модерен уметнички критичар, несвесен за потеклото на сликите, прегледал некои од делата на Хитлер. Критичарот ги сметал за технички компетентни, но забележал остар контраст во стилот на човечките фигури, што укажува на длабок недостаток на интерес за луѓето.

Освен делата кои се запленети од САД, другите слики останале во рацете на приватни лица. Во 2000-тите, неколку од овие дела почнале да се појавуваат на аукции.

 

 

Извор: rarehistoricalphotos.com

Фото: Bundersarchiv / RHP / Wikimedia Commons / Library of Congress

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот