X
 23.11.2018 Култура

Инженери од античкиот свет и нивните чуда

Античкиот свет е полн со неверојатни подвизи поврзани со инженерството, од Големата пирамида во Гиза до импресивните акведукти на Рим. Додека многу од имињата на овие инженери се изгубиле во историјата, некои успеале да преживеат до денес.

1. Архимед бил легенда


Фото: Wikimedia Commons


Архимед е еден од најважните мислители на сите времиња. Тој е познат по неговата работа како математичар и филозоф и напишал важни трудови за геометријата, аритметиката и механиката.

Тој го дефинирал принципот на лостот, а ги измислил и чекрекот, Архимедовиот навој и неговата работа поврзана со законот за хидростатика (Архимедовиот принцип).

2. Сострат го изградил Големиот светилник во Александрија


Фото: Wikimedia Commons

Сострат потекнувал од Книд, кој се наоѓал во Мала Азија. Тој бил син на Дексифан, архитект на стадионот „Тетра“ во Александрија.

Сострат бил одговорен за некои многу импресивни древни инженерски проекти. Тука спаѓале Фарос од Александрија (Големиот светилник), кој бил изграден околу 280 пр.н.е. и бил едно од седумте древни чуда на светот. Исто така, тој ги изградил Суспендираните градини за убавина, кои биле слични на друго чудо на древниот свет - Градините на Вавилон.

3. Полидиј работел за таткото на Александар Македонски


Фото: Wikimedia Commons

Полидиј бил грчки воен инженер од антиката кој му служел на македонскиот крал Филип II. Заслужен е како пронаоѓач на Хелеполис (многу голема опсадна кула наречена „Преземач на градови“).

4. Херон Александриски ја измислил првата парна машина


Фото: Wikimedia Commons

Херон Александриски бил познат инженер и геометар од Александрија. Неговиот најпознат пронајдок е првата парна машина, која била наречена еолипил.

Тој направил значителен напредок во математиката, физиката и во инженерството и живеел некаде во 1 век пр.н.е. Ја основал Високата техничка школа во Александрија и пишувал на многу теми, вклучувајќи ги геометријата, механиката и оптиката.

5. Филон од Византија бил првиот човек што ја измислил воденицатаФилон бил познат грчки инженер кој исто така бил и плоден физичар и пишувал нашироко за механичките принципи.

Живеел во втората половина на 3 век пр.н.е. и бил роден во Византија. Неговите дела се фокусираат на различни теми, од математика, артилерија, механички играчки, до градба на пристаништа. Најновите истражувања откриле детални описи на воденици.

6. Витрувиј го инспирирал Леонардо да Винчи


Фото: Wikimedia Commons

Маркус Витрувиј Полио бил познат римски архитект и инженер. Генерално се прославил како автор на неговиот римски прирачник „За архитектурата“.

Голем дел од информациите за животот на овој човек се изгубени во историјата, освен неговите преживеани пишани дела. Најголемиот дел од неговата работа се чини дека е посветен на Цезар Август, но се претпоставува и дека работел со Јулиј Цезар.

Неколку книги ги посветил на римската технологија од тоа време, вклучувајќи воденици, мотори за опсада, водоводи, инструменти за мерење, па дури и централно греење.

7. Метон од Атина дал значаен придонес во астрономијата


Фото: Wikimedia Commons

Метон студирал инженерство и геометрија. Најмногу е познат по 19-годишниот Метонски циклус што станал централен за древните атински календари. Од неговата работа во астрономијата подоцна конструирал сончев часовник, околу 433 пр.н.е. Исто така, тој дизајнирал и изградил водовод.

8. Имхотеп бил одличен инженерИмхотеп всушност бил важен древен египетски инженер и еден од главните функционери на фараонот Џосер и важен полимат, судија, инженер, астроном и лекар.

Египтолозите веруваат дека тој е одговорен за дизајнирањето на Пирамиадата на Џосер, а се смета дека е еден од првите инженери што вовеле камени столбови за изградба на структурна поддршка.

9. Динократ ја изградил Александрија


Фото: Wikimedia Commons

Динократ од Родос бил грчки архитект и инженер. Го придружувал Александар Македонски за време на неговата кампања низ светот.

Најпознат е по својот план за големиот град Александрија, монументалната гробница Хефестион и реконструкцијата на Храмот на Артемида.

10. Еупалинос го изградил најдолгиот тунел во негово време


Фото: Wikimedia Commons

Еупалинос од Мегара бил древен грчки инженер заслужен за изградбата на импресивниот тунел Еупалинос на островот Самос, околу 6 век пр.н.е.

Тунелот бил еден од двата такви тунелски комплекси што биле системски ископувани од двата краја. Неговата должина била најдолга во тоа време.

11. Харпалус го изградил првиот мост преку Босфорот

Харпалус е познат во античката историја како човекот кој го изградил познатиот мост што го користел Ксерксес за да го помине Хелеспон во 480 година пр.н.е.

12. Секст Јулиј Фронтин


Фото: Wikimedia Commons

Секст бил многу важен римски градежен инженер, автор и римски државник во текот на 1 век од н.е. Исто така, тој бил успешен генерал под Домицијанците, па дури и командувал со силите во римската Велика Британија.

Но, најпознат е по неговите технички дела, првично „Де Акведукт“.

13. Хаман ја изградил Големата пирамида


Фото: Wikimedia Commons

Хаман бил древен египетски инженер роден во кралското семејство околу 2570 година пр.н.е. Тој бил еден од неколкутемина инженери и математичари што ја дизајнирале и надгледувале изградбата на Големата пирамида во Гиза.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура