X
 15.06.2018 Наука

Зошто интелигенцијата на човекот постепено се намалува?

Најновото истражување од Норвешка покажува дека интелигенцијата на човекот се намалува за околу седум IQ-поени по генерација.

Научниците од норвешкиот Центар за економски истражувања „Рагнар Фриш“ анализирале 730.000 теста за интелигенција направени од Норвежани пред задолжителна воена служба од 1970 до 2009 година и заклучиле дека интелигенцијата на човекот се намалува.

Ако трендот продолжи, ова значи дека 10 генерации отсега ќе имаат бавен пад, што всушност значи дека коефициентот ќе падне од >130 (Висок) до <69 (Екстремно низок).

Ова е спротивно на она што е познато како ефектот на Флин, именуван по психологот кој прв забележал дека IQ се зголемил барем во првиот дел од 20 век.

Постојат голем број потенцијални објаснувања што и понатаму се истражуваат, од еколошки проблеми и исхрана, до недостиг на вежбање и седење пред екранот.

Но она што се чини дека е најголемиот виновник е ова: тестовите за IQ се дизајнирани да се потпрат на помнењето, додека училиштата, па дури и електронските уреди што ги користат учениците се потпираат на способноста да се најдат работи преку „Гугл“ и други средства, што може да покаже дека нема вистинска промена во интелигенцијата, туку во начинот на кој младите луѓе учат денес.

Меѓутоа, научниците Бернт Бретсберг и Оле Рогеберг напишаа труд со силен случај дека намалувањето е еколошко.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука