X
 25.09.2020 Наука

Постарите луѓе стануваат помлади, со значително ментално и физичко подобрување отколку во 90-тите години

Финско истражување открива дека функционалната способност на постарите луѓе е подобра во споредба со луѓето на иста возраст пред три децении. Овој наод бил забележан во истражувањето на Факултетот за спорт и здравствени науки на Универзитетот во Јивескиле.

Истражувањето ги споредило физичките и когнитивните перформанси на Финците на возраст од 75 до 80 години во денешно време со оние на луѓето на иста возраст во 90-тите години.

- Мерењата базирани на перформанси опишуваат како постарите луѓе управуваат со нивниот секојдневен живот, а истовремено мерењата ја рефлектираат функционалната возраст на секој - вели главниот истражувач, професорката Таина Рантанен.

Меѓу мажите и жените на возраст од 75 и 80 години силата на мускулите, брзината на одење, брзината на реакција, вербалната флуентност, размислувањето и работната меморија во денешно време се значително подобри отколку кај луѓето на иста возраст родени порано. Во тестовите на функцијата на белите дробови, пак, не била забележана разлика помеѓу групите.

postar
Фото: Freepik

- Поголемата физичка активност и зголемената големина на телото ја објаснуваат подобрата брзина на одење и мускулната сила кај подоцна родената група, додека најважниот основен фактор зад кохортните разлики во когнитивните перформанси бил подолгото образование - вели кандидатот за докторанд, Каиса Коивунен.

Постдокторскиот истражувач Мати Мунка смета дека групата од 75 до 80 години родена подоцна пораснала и живеела во поинаков свет отколку што живееле луѓето на истата возраст родени пред три децении. Има многу поволни промени.

- Поволните промени се подобра исхрана и хигиена, подобрувања во здравствената заштита и училишниот систем, подобра пристапност до образованието и подобар работен век - вели Мати.

Резултатите посочуваат дека зголемениот животен век е придружен со зголемен број години поминати со добра функционална способност во подоцнежниот живот. Набљудувањето може да се објасни со побавна стапка на промена со зголемувањето на возраста, поголем животен максимум во физичките перформанси или комбинација од двете.

- Ова истражување е уникатно затоа што има само неколку студии во светот што спроведувале максимални мерки засновани на перформанси помеѓу луѓе на иста возраст во различни историски времиња - вели Рантанен.

- Резултатите покажуваат дека нашето сфаќање за постарата возраст е старомодно. Од гледна точка на истражувач за возрастите, повеќе години се додаваат на средниот живот, а не толку на крајниот живот. Тоа е надежна вест за сите нас - додава тој.

Извор: Good News Network
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука