X
 27.02.2021 Економија

Ако не се вакцинира целото светско население, економијата ќе се соочи со големи загуби

Производството на вакцини против Ковид-19 за да се запре ширењето на глобалната пандемија не е евтино. Потрошени се милијарда долари за развој на лекови и воспоставување програма за тие вакцини да стигнат до луѓето.

Но, во услови на нееднаква дистрибуција на вакцини, кога посиромашните земји многу заостануваат зад побогатите нации, се појавува друга причина за загриженост: трошоците за невакцинирање на луѓето.

Себнем Калемил-Озкан, професор по економија од Универзитетот во Мериленд, и неговите колеги се обиделе да откријат кој би бил вкупниот удар врз глобалната економија од нееднаквата дистрибуција на вакцините.

За да го направат тоа, тие анализирале 35 индустрии, како што се услуги и производство, во 65 земји и испитале како сите тие биле економски поврзани во 2019 година, пред пандемијата. На пример, градежниот сектор во САД се потпира на челик увезен од Бразил, на американските производители на автомобили им се потребни стакло и гуми што доаѓаат од земјите во Азија итн.

Тие користеле податоци за инфекции со Ковид-19 за секоја земја за да демонстрираат како ковид-кризата ја наруши глобалната трговија, ограничувајќи ги пратките на челик, стакло и друг извоз во други земји. Колку повеќе секторот се потпира на луѓе што работат во непосредна близина за производство на стоки, толку повеќе нарушувања ќе има како резултат на повисок број на заразени.

Потоа тимот на Себнем моделирал како вакцинацијата може да помогне за да се намалат овие економски трошоци, бидејќи здравата и имуна работна сила е во состојба да го зголеми производството.

Резултатите покажале дека побогатите нации ќе бидат целосно вакцинирани до средината на оваа година - цел кон која се стремат многу земји. Сепак, земјите во развој ќе успеат да вакцинираат само половина од своето население, па глобалната економска загуба би изнесувала околу 4 билиони долари.

Тимот проценил дека глобалните економски трошоци на земјите во развој ако не вакцинираат никој од нивните граѓани е околу 9 билиони долари. Во тек е зголемување на опсегот на вакцини до земјите во развој, но и покрај тоа, веројатно посиромашните нации ќе заостанат во вкупниот број вакцинирани.

САД, Канада, Европа и Јапонија ќе преземат речиси половина од товарот за продолжување на нарушувањата на глобалната трговија - дури и ако тие самите успеат да ја вакцинираат целата своја популација.

Истражувањето потенцира дека е во директен економски интерес на богатите земји да се обезбеди целосна вакцинација и на сиромашните нации.

Распространетата вакцинација во побогатите нации сигурно ќе им помогне на домашните бизниси, како рестораните, спортските сали и други услуги. Но, автоиндустријата, градежништвото и трговијата на мало, кои зависат од надворешни земји за материјали и делови, ќе продолжат да страдаат доколку вакцините не бидат достапни низ целиот свет.

Ниту една економија не е остров - целосно глобално економско закрепнување ќе дојде само кога секоја економија ќе закрепне од пандемијата.

Извор: Wеforum.org
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија