X
 27.05.2016 Технологија

Што го прави летањето толку скапо?

Дали е горивото? Не баш.

Иако авионите трошат многу гориво, на секој авион има доволно луѓе со чии карти се покрива многу повеќе. Зошто летањето со авион е толку скапо?


Накратко кажано, во цената се различните даноци кои треба да се платат, платата на пилотот, трошоците на вработените, трошоците за користење на аеродромот, трошоците за одржување на авионите, делот кој не е поврзан со летањето (бизнисот) итн. Сето ова не го вклучува профитот кој го прави авионската компанија.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија