X
 27.07.2020 Образование

Дали онлајн-наставата е образование? Колумна на проф. д-р Слаѓана Јакимовиќ

И сѐ ќе беше во ред, можеби, ако верувавме дека може да се стави знак за еднаквост меѓу онлајн-настава и образование. Но дали ОНЛАЈН-НАСТАВА=ОБРАЗОВАНИЕ? Тврдам дека овие два процеса не се ниту еднакви ниту еквивалентни. Да се осврнеме на некои важни функции на образованието и да видиме како тие беа реализирани во рамките на онлајн-наставата.
Невозможно е да се очекува секој родител да биде наставник по секој предмет на своите деца и да им овозможи подлабоки разбирања во сите наставни подрачја.
Не е воспоставен механизам за мерење на ефектите од следењето онлајн-настава преку ТВ-училница, Едуино и други дигитални платформи.
Грешките сами по себе не се проблем, кој работи, тој и греши. Проблем е отсуството на механизам за проверка и поправка...

Ова се дел од поентите во колумната на Слаѓана Јакимовиќ, доктор по математички науки и редовен професор по математика, Педагошки факултет „Св. Климент Охридски“, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

Прочитајте ја на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование