X
 29.08.2019 Наука

Нов вид асфалт создаден од пластични шишиња може да трае 10 пати подолго од обичниот

Во обид да се намали негативното влијание на загадувањето со пластика врз нашата планета, компанијата „Мак Ребур“ од Велика Британија најде револуционерно решение: го претвора пластичниот отпад во патишта. Не само што идејата е еколошка туку и произведува патишта што се посилни и траат подолго од обичните асфалтни патишта.

Идејата се родила кога извршниот директор Тоби Мекартни работел со хуманитарна организација во Јужна Индија која им помагала на луѓето што работеле во депониите како берачи. Дел од собраната пластика се топел во дупки. Со оваа технологија животниот циклус на најчесто користениот материјал содржан во редовен асфалт може да се продолжи со мешавина од пластичен отпад создаден од компанијата. Исто така, се намалува количеството на фосилни горива што се користат во процесот, што е одлично за животната средина.


Фото: MacRebur/Facebook

Во основа, тие земаат мешавина од пластичен отпад, ја гранулираат и ја додаваат во формулата за асфалтен бетон што се користи за градење патишта.

Но, не секој вид пластика може да се користи за ова. Мора да биде означена како отпад, така што не треба да биде нова или рециклирана пластика. Бидејќи создавањето асфалт бара топлина, целата употребена пластика треба да се стопи на одредена температура.


Фото: MacRebur/Facebook

Иако некои пластични материјали не се користат во процесот, важно е дека се користи црната пластика, која е тешко да се рециклира. Патиштата изградени со оваа техника се поевтини затоа што користи отпад што нема никаква вредност и за него градот треба да плати за да го однесе до депонија.


Фото: MacRebur / Facebook

Патиштата што содржат пластика изгледаат како обичните патишта, но се пофлексибилни. Поради таа причина, тие подобро се справуваат со секојдневните временски непогоди. Овие патишта се 60 отсто посилни и траат подолго, со што се намалува појавата на пукнатини и дупки. Мешавината може да се примени не само за патишта, туку и за паркиралишта, автопати, аеродромски писти и тркачки патеки.

Ваквите иницијативи ни покажуваат дека може да се направи многу повеќе за да се спаси она што остана од нашата планета.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука