X
 29.12.2023 Наука

Научници анализираат што би можела да направи нуклеарна експлозија која би требало да елиминира астероид опасен за Земјата

Во сценариото на потенцијална закана од вселената, нуклеарното одвраќање на астероид што се приближува често се отфрла како непрактична идеја.

Се верува дека нуклеарната експлозија може да елиминира помал астероид, додека ако е поголем, нуклеарната експлозија може да резултира со опасни фрагменти. Сепак, научниците од американската национална лабораторија „Лоренс Ливермор“ презентираат поинаква перспектива.

Овие научници развиле алатка за моделирање симулации на последиците од детонација на нуклеарна бомба над површината на астероид. Позната како нуклеарна аблација, експлозивната техника вклучува зрачење на дел од површината на астероидот, создавајќи експлозивен потисок и менувајќи ја неговата брзина.

Споменатата алатка овозможува различни симулации, покривајќи различни состави на астероиди, со што на планетарните научници им даваат вреден увид и потенцијални стратегии во случај на закана од астероид.

- Ако имаме доволно време за предупредување, потенцијално би можеле да лансираме нуклеарна направа, испраќајќи ја милиони километри до астероидот кој доаѓа кон Земјата. Потоа ќе го детонираме уредот и/или ќе го исфрлиме астероидот, притоа одржувајќи го недопрен, и ќе обезбедиме контролирано оддалечување од Земјата. Или можеме да го скршиме астероидот на мали делови - вели научникот Мери Бурки.

астероид
Фото: NASA

Алатката за моделирање, наречена модел на таложење енергија на х-зраци, се базира на лекциите од мисијата за тестирање за пренасочување двоен астероид (DART), каде што кинетичкиот удар намерно бил насочен кон астероидот.

Но, новиот пристап ја истражува нуклеарната аблација како остварлива алтернатива на мисиите за кинетички удар, земајќи ги предвид нејзините потенцијални придобивки во ублажувањето на заканите од астероиди.

Меган Брук Сиал, проект-менаџер за планетарна одбрана, ја нагласува важноста на симулациите со висока верност за спречување удари од астероиди, заштита на инфраструктурата и спасување животи.

Иако веројатноста за голем удар на астероид е мала, потенцијалните последици ја нагласуваат важноста на проактивни мерки доколку се појави таква закана.

Извор: Universetoday.com
Фото: NASA
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука