X
 31.05.2018 Наука

Првпат изолирани две различни форми на вода

Научниците првпат успеале да изолираат две различни форми на молекули на вода.

Познато е дека молекулите на водата постојат како два различни „изомери“ или типови, врз основа на нивните различни својства на атомско ниво. Со одвојување на двата изомери, истражувачите успеале да покажат дека тие се однесуваат поинаку на начин на кој се подложени на хемиски реакции.

Во основни поими, молекулите на водата се состојат од еден единствен кислороден атом сврзан за пар водородни атоми. Сепак, тие можат понатаму да се поделат врз основа на својството на јадрата во срцето на атомите на водород. Ова својство на водородните јадра влијае врз ротацијата на самите молекули на вода.

molekuli
Фото: Uni Basel


Ако нуклеарните вртења на двата водородни атоми во вода се ориентирани во иста насока, тоа се нарекува орто-вода. Ако се наместени во различни насоки, познато е како пара-вода. Со оглед на тоа што изомерите се слични, претставува голем предизвик да се издвојат. Но професорот Стефан Вилич и неговите колеги успеале да го направат тоа користејќи електрични полиња.

Исто така, тие успеале да испитаат како различните форми на вода реагирале со друга хемикалија. За овој тест користеле ултракорд дизениумски јони (форма на азот) и откриле дека пара-водата реагирала 25 отсто побрзо со дијазениум отколку орто-водата.

Бидејќи ротацијата на H2O молекулите е под влијание на нуклеарно вртење, различните атрактивни сили дејствуваат меѓу партнерите во оваа хемиска реакција. Истражувачите ја поддржаа оваа интерпретација користејќи компјутерско моделирање.

Според професорот Вилич, истражувањето би помогнало во подобрувањето на контролата врз другите видови хемиска реакција.

- Колку подобро можеме да ја контролираме состојбата на молекулите вклучени во хемиска реакција, толку подобро основните механизми и динамиката на реакцијата можат да се испитаат и разберат - вели тој.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука