X
 01.07.2021 Образование

Реформата во основно ќе почне од септември, наставните програми се донесени, велат од МОН

Реформата во основното образование почнува со новата учебна година во прво и четврто одделение, за што се прават сите потребни подготовки, тврдат од Министерство за образование и наука - МОН.

-Наставата за прво одделенците и за четврто одделенците од први септември ќе тече по новата Концепција, со новите материјали за учење за што сме сигурни дека ќе дадат подобри резултати кај учениците - велат од министерството.
Оттаму информираат дека сите подготовки се одвивале според планот и утврдената динамика.

-Наставните програмите се веќе донесени. Во постапка е набавката на 10 илјади таблети. Тече подготовката на материјалите за учење за прво одделение кои треба да се готови до крајот на јули, а првата половина на август првите дигитални учебници треба да бидат сосема готови и да се дистрибуираат до училиштата.Дополнително се набавуваат кабинети за природни науки за 265 училишта. Овие кабинети се за погорните одделенија, но важно е училиштата да се подготвени за имплементацијата на реформскиот процес кој ќе се спроведува во следните 5-6 години - велат од МОН.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование